Životna sredina

„NORDIJSKI ZELENI PROJEKAT– ODRŽIVA REŠENJA ZA SRBIJU“: Najveća pomoć u prenosu znanja, iskustva i prakse

Autor Milena Antonijević

Svečanost povodom završetka inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“, održana je u rezidenciji norveškog ambasadora.

Izvor: Ustupljene fotografije nordijskih ambasada

Osim nordijskih ambasadora, događaju su prisustvovale i ministarke u Vladi Srbije, za evropske integracije, Tanja Miščević, i ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

Domaćin svečanosti u ime nordijskih ambasada, Jern Eugen Jelstad, ambasador Norveške rekao je da je ovaj projekat zasigurno inspirisao učesnike i povećao interesovanje na polju zajedničkih aktivnosti kako bi se ubrzao proces zelene transformacije u Srbiji.

„Evropa se ubrzano kreće u zelenom smeru i uslovi tržišta će zahtevati zelena rešenja u svakom smislu. Ovaj proces je pitanje racionalnih ekonomskih interesa i izbora za Srbiju koja mora očuvati svoj pristup evropskim tržištima i biti privlačna za strane investitore. Norveška je preuzela vodeću ulogu u promovisanju obnovljive energije i predstavila ideje kako povećati njeno korišćenje, pronaći najbolja rešenja za skladištenje energije, rešiti problem balansiranja, kao i koje su prednosti regionalnog tržišta", podvukao je Jelstad.

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije istakla je značaj projekata četiri nordijske države. Prema njenim rečima, to je projekat prijatelja Srbije u procesu evropskih integracija, ali pre svega prijatelja u procesu izmena i reformi u našoj zemlji.

„Najveća pomoć ovog projekta je u prenosu znanja, iskustva i prakse. Zato bih iskoristila ovu priliku da još jednom zahvalim našim nordijskim prijateljima, kao i celoj EU koja od 2008. do današnjeg dana sa stotinama miliona evra pomaže razvoj lokalne infrastrukture. Naša obaveza je sprovođenje Zelene agende, regionalnog dokumenta koji smo prihvatili 2020. godine na samitu u Sofiji. Na osnovu ovog dokumeta već smo doneli jasan akcioni plan sa namerom dekarbonizacije do 2050. sa akcentom na biodiverzitet i njegovo unapređenje, i naravno, sve to mora biti u skladu sa zaštitom prirode", kazala je Miščević.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da su nordijske zemlje važan partner Srbiji u procesu zelene tranzicije, kako u vidu investicija, tako i u vidu saveta.

„U Srbiji je u toku realizacija više projekata u vezi obnovljive energije, prvenstveno u oblasti vetra i solara, a u kojima učestvuju i nordijske zemlje. Naša država je čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju. Cilj je da naš energetski sistem učinimo stabilanim, sigurnim i nazavisnim. Zato moramo odlučno i brže da sprovodimo reforme u energetskom sistemu. U tom procesu imamo podršku i pomoć naših prijatelja iz EU i iskoristiću ovu priliku da im se još jednom zahvalim na tome", rekla je Đedović.

U okviru ove inicijative održane su četiri konferencije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku na četiri različite teme (održiva poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, upravljanje otpadom, i zeleno poslovanje i industrijski procesi). Svaka od četiri nordijske ambasade bila je domaćin jedne od konferencija, uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri ambasade. Sve konferencije održane su u naučno tehnološkim parkovima.

Kimo Lahdevirta, ambasador Finske, istakao je da su naučno tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku sa razlogom bili partneri nordijskih ambasada.

"Uloga inovacija je veća nego ikada, a digitalizacija i IT rešenja viđena su kao glavni alati koji omogućavaju zelenu tranziciju. Lokalne kompanije treba da prepoznaju potencijal investicija u zelene tehnologije i rešenja, jer će im se to vratiti mnogostruko", rekao je Lahdevirta.

Švedska trenutno predsedava EU i jedna je od najvećih bilateralnih donatora Srbije u oblasti životne sredine, posebno u oblasti upravljanja otpadom što je i bila tema konferencije koju je vodila ova nordijska zemlja.

„Podržali smo unapređenje upravljanja otpadom u Srbiji na mnogo načina, kao deo šire reforme zaštite životne sredine i naše podrške putu Srbije u EU. Takođe, podržali smo Vladu Srbije u razvoju EU standarda koji se primenjuju u oblastima upravljanja otpadom i cirkularne ekonomije" , rekla je Anika Ben David, ambasadorka Švedske.

Na konferencijama su učestvovali vodeći nordijski eksperti i domaći stručnjaci, koji su razmenili svoja znanja, iskustva i praksu.

„Bilo je sjajno videti kako se na svakoj konferenciji značajan broj nordijskih i srpskih stručnjaka, predstavnika kompanija, okupio da razgovara o tome kako najbolje obezbediti održive i zelene metode proizvodnje u budućnosti" izjavila je Suzan Šajn, ambasadorka Danske.

Ona je zaključila da se nakon održanih konferencija vide pozitivni rezultati stvorenih partnerstava kao i da se danska ambasada raduje nastavku izgradnje ovog snažnog zelenog partnerstva sa Srbijom.

(EURACTIV.rs)