Životna sredina

SUDBINA GLIFOSATA I DALJE "VISI U VAZDUHU": Predlog nije dobio većinu, pitanje o dozvoli za upotrebu ostaje otvoreno

Diplomatski izvori potvrdili su za Euraktiv da su zemlje koje su glasale protiv bile Austrija, Luksemburg i Hrvatska, dok su se Bugarska, Belgija, Nemačka, Malta, Holandija i Francuska suzdržale

Izvor: Darek Delmanowicz/PAP

Predlog Evropske komisije o produženoj upotrebi spornog herbicida glifosata na 10 godina nije dobio potrebnu većinu, zbog čega je sledeće ključno glasanje zakazano za prvu polovinu novembra.

(Predstavnici zemalja članica imali su priliku da odobre ili blokiraju nacrt propisa tokom glasanja iza zatvorenih vrata u Odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu (PAFF odbor) održanom u petak (13. oktobar).

Diplomatski izvori potvrdili su za Euraktiv da su zemlje koje su glasale protiv bile Austrija, Luksemburg i Hrvatska, dok su se Bugarska, Belgija, Nemačka, Malta, Holandija i Francuska suzdržale.

Prema pravilima, uzdržanost se računa kao glas "protiv" odobrenja propisa, ali ne doprinosi formiranju kvalifikovane većine protiv predloga.

Budući da nije bilo dovoljno većine, što zahteva 15 od 27 članica i predstavlja barem 65% ukupnog stanovništva EU, ni u korist ni protiv predloga, Evropska komisija odlučila je da predlog podnese odboru za žalbe, koji će ponovno razmotriti predlog u prvoj polovini novembra.

Kao i sa stalnim odborom i ovaj za žalbe radi s kvalifikovanim većinama, što znači da je jedini način da se blokira obnova odobrenja putem kvalifikovane većine članica koje aktivno glasaju protiv predloga. Ako ni tada ne bude većine ni u korist ni protiv, Komisija je zadužena da samostalno odluči na osnovu dostupnih elemenata.

U slučaju da se proces ne završi pre 15. decembra, kako zvaničnik EU ranije objasnio za Euraktiv, izvršna vlast EU će automatski privremeno produžiti trenutni sporazum, kako je već jednom urađeno.

Neki određeni države su nedavno zatražile promene u Komisijinom predlogu – na primer, Francuska želi smanjenje odobrenja supstance na sedam godina umesto deset.

"Tekst koji je danas glasan u odboru biće isti tekst koji će ići odboru za žalbe", rekao je portparol Komisije.

Prema rečima drugog portparola EU, Komisija je već izvršila neke promene u predlogu između 22. septembra i 5. oktobra, uglavnom se odnoseći na zaštitu podzemnih i površinskih voda u vezi sa ranjivim područjima, kao i jačanje zaštite malih biljojeda.

Predsednik Odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta, Paskal Kanfin, liberalni zakonodavac blizak francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, pozvao je šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen "da izmeni ovaj neprihvatljiv predlog".

Grupa aktivista PAN Europe pozdravila je neuspeh postizanja kvalifikovane većine za ponovno odobrenje glifosata.

"Ovo je važan signal. Odgovara brizi većine Evropljana o uticaju pesticida na zdravlje i životnu sredinu", komentarisao je Gergelji Šimon, viši politički službenik PAN Europe.

Zelena irska poslanica u Evropskom parlamentu Grejs O'Saliven takođe je pozdravila vest i poručila kako razume da je glasanje bilo tesno, zbog čega je neophodno udvostručiti napore da se ministri poljoprivrede da konačno okončaju upotrebu glifosata. 

(EURACTIV.rs)