Životna sredina

STROGA EU REGULATIVA UGROŽAVA ŠUME FINSKE I ŠVEDSKE: Premijeri zabrinuti za industriju, uputili zvanično pismo šefici EK

Pokazujući diplomatsku snagu, premijeri Švedske i Finske pozvali su šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da poseti šume njihove zemlje i da se uzdrži od preopterećenja industrije uoči izborne godine.

Izvor: EPA-EFE/ERIK SIMANDER

Šume ostvaruju 20 odsto finskog izvoza, dok svaki deseti Šveđanin radi u šumarstvu, što ovaj sektor čini centralnim stubom privrede za dve nordijske zemlje.

Peteri Orpo i Ulf Kristerson, premijeri Finske i Švedske, želeli su da to podvuku u pismu upućenom predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen 4. oktobra.

"Kao što dobro znate, šume su pitanje od velikog ekonomskog, ekološkog, kulturnog i društvenog značaja za Finsku i Švedsku, a samim tim i tema značajne političke pažnje u našim zemljama", navodi se u pismu koje su potpisala dva premijera.

Zaštita sektora od percipirane prekomerne regulative od strane Brisela je stoga pitanje visoke politike za dve nordijske zemlje.

"Naše šume, šumarstvo i njeni lanci vrednosti suočavaju se sa velikim pritiskom nedavno dogovorenog zakonodavstva EU o energetici, klimi i životnoj sredini", napisala su dvojica lidera.

"Sada je važno odvojiti malo vremena, fokusirati se na implementaciju i analizirati sveukupni uticaj koji ove politike na kraju imaju na šume", dodaju oni, pre nego što upozoravaju: "Šume se najbolje čuvaju kroz nacionalne prakse i znanja".

Novi zakon o praćenju šuma

Savez između dva nordijska lidera je potpisan u avgustu ove godine kada su se Orpo i Kristerson sastali u letnjoj rezidenciji Šveđana u Harpsundu i dogovorili da intenziviraju saradnju na zajedničkim interesima.

Peteri Orpo, premijer Finske
Izvor: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Oba lidera su povezana sa Evropskom narodnom partijom (EPP) desnog centra Ursule fon der Lajen. Pa zašto bi sada odvojili vreme da pošalju pismo predsedniku Komisije?

Kao prvo, Brisel se priprema za sledeći zakonodavni mandat, koji počinje u drugoj polovini 2024. nakon evropskih izbora u junu. U tom kontekstu, Švedska i Finska žele da se postaraju da nordijski interesi – i njihov sektor šumarstva – ne budu zaboravljeni.

"Kako priprema Strateške agende lidera EU tek počinje, i Evropa ide ka izborima, još je važnije obezbediti šume kao deo rešenja i u budućnosti", pišu oni.

Ali na vidiku je neposrednija briga: novonajavljeni zakon o praćenju šuma. Nije slučajno što pismo nosi datum 4. oktobar, iako je tek dva dana kasnije zvanično uručeno predsedniku Komisije.

Preksinoć, evropski komesar Maroš Šefčovič obavezao se da će do decembra predložiti zakon EU o praćenju šuma kao deo svog uspešnog pokušaja da dobije podršku Evropskog parlamenta da postane šef Zelenog dogovora u bloku.

Ursuli će biti potrebna podrška

Planirani zakon, koji podržavaju ekolozi, ima za cilj da uspostavi "okvir za posmatranje šuma na nivou EU" koji omogućava otvoren pristup stanju i upravljanju šumama Unije.

Šumari se, sa druge strane, plaše nove birokratije – zabrinutost koju dele premijeri Finske i Švedske koji pozivaju predsednika Komisije da osigura da zakoni EU budu "jasni, koherentni i predvidljivi", u skladu sa planom EU za bolju regulativu.

Premijer Švedske, premijer Finske
Izvor: EPA-EFE/FREDRIK SANDBERG

Postoji i dugoročna perspektiva: Dok se Komisija priprema za sledeći mandat nakon junskih evropskih izbora, "još je važnije osigurati da šume budu deo rešenja i u budućnosti", insistiraju dvojica lidera.

Eksplicitno spominjanje izbora sledeće godine podseća da će Fon der Lajen biti potrebna podrška kolega lidera EPP ako želi da bude ponovo imenovana za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

"Posvećeni smo pronalaženju najboljih rešenja – ne samo za naredni zakonodavni period, već i za decenije koje dolaze. I želimo da radimo sa vama da to postignemo", pišu oni, pozivajući Fon der Lajen da poseti Švedsku ili Finsku "kako bismo dalje razgovarali o tome kako najbolje iskoristiti potencijal naših šuma i šumarstva".

(EURACTIV.rs)