Životna sredina

BENZINCI I DIZELAŠI PREŽIVELI ZABRANU: Vlada ove države dozvolila kupovinu, ali uz određene rokove

Dok se prvobitno pominjala 2030. godina kao krajnji rok zabrane, sada se razmišlja o produžetku roka za još pet godina

Izvor: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Velika Britanija će odložitiI zabranu novih benzinskih i dizelskih automobilasa 2030. na 2035. godinu, izjavio je premijer Riši Sunak u senci priče o davanju primati proizvodnji električnih automobila.

On je rekao da će ovi automobili i nakon toga biti dostupni za kupovinu na tržištu polovnih vozila.

I dok se prvobitno pominjala 2030. godina kao krajnji rok zabrane, što je javnosti predstavljeno dok je premijer bio Boris Džonson, sada se razmišlja o produžetku roka za još pet godina, javlja BBC.

"Olakšaćemo prelazak na električna vozila. I dalje ćete moći da kupujete automobile i kombije na benzin i dizel do 2035. godine. Čak i posle toga, i dalje ćete moći da ih kupujete i prodajete kao polovne", rekao je Sunak.

On je naveo da njegova vlada ostaje posvećena dostizanju zakonski obavezujućeg cilja proizvodnje neto nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

Sunak je objavio da su ublaženi i ciljevi u vezi sa toplotnim pumpama i izolacijom, koji su potrebni da bi podržali tranziciju u okviru klimatske politike.

Rekao je da neće uvoditi nove poreze da bi obeshrabrio letenje, niti zabraniti novo vađenje nafte i gasa u Severnom moru ili primoravati domaćinstva da preduzmaju mere energetske efikasnosti.

Podsetimo, rok Evropske unije za napuštanje dizelaša i benzinaca je 2035. godina, a ranije ove godine je omogućeno da se prodaju vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem koja će koristiti sintetička goriva. Nulta emisiju CO2 i drugih štetnih gasova do 2050. ne bi trebalo da bude pod znakom pitanja, samo će, čini se, rokovi biti produženi.

Portparol vlade je naglasio da će novi pristup dati prednost pragmatizmu kako bi se obezbedilo da troškovi ne opterećuju britanske porodice. Vlada će ostati odlučna u postizanju nulte neto emisije.

(EURACTIV.rs)