Životna sredina

DA LI JE EKOLOŠKI AKTIVIZAM POSTAO SMRTONOSNO ZANIMANJE? Izveštaj pokazao koja je zemlja najsmrtonosnija za ekologe

Najmanje 177 ekoloških aktivista je ubijeno širom sveta prošle godine, navodi se u izveštaju nevladine organizacije Global Vitness.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Šezdeset ubistava se dogodilo u Kolumbiji, što je čini najsmrtonosnijom zemljom za aktiviste koji se bave zaštitom životne sredine.

Global Vitness kaže da je vrlo mali broj počinilaca ubistava ikada izveden pred lice pravde. Iz organizacije tvrde da nekažnjivost koju uživaju ubice podstiče dalje nasilje, piše CNN.

Broj smrtonosnih napada na branioce životne sredine u Kolumbiji skoro se udvostručio 2022. Grupa je u svom izveštaju navela da je ukupan broj ubijenih u zemlji od kada je počela da beleži podatke o napadima na ekologe 2012. godine iznosio najmanje 382.

Iako je to čini zemljom sa najvećim brojem ubistava zelenih aktivista bilo gde u svetu, druge zemlje u Latinskoj Americi takođe su beležile smrtne slučajeve.

Brazil je zabeležio 34 ubistva branilaca životne sredine. Meksiko 31 i Honduras 11. U regionu Amazonije je bilo 39 ubistava, od kojih su mnoge žrtve iz domorodačkih zajednica.

Prema izveštaju, ovi ljudi se suočavaju sa nizom pretnji usled aktivnosti uključujući iskopavanje zlata i seču drveća. Za nekoliko kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, EU i SAD se navodi da je povezano sa kršenjem ljudskih prava.

"Istraživanje je iznova i iznova pokazalo da su autohtoni narodi najbolji čuvari šuma i stoga igraju fundamentalnu ulogu u ublažavanju klimatske krize", rekla je viša savetnica Global Vitness-a Laura Furones.

"Ipak, oni su pod opsadom u zemljama poput Brazila, Perua i Venecuele jer upravo to rade. Svaki dan slušamo o novim napadima".

Kako CNN piše, pored Latinske Amerike, na Filipinima je ubijeno 11 ekoloških aktivista.

Global Vitness je rekao da nisu čak ni sva ubistva poznata, zbog nedostatka nezavisnog nadzora i ograničenja slobodne štampe u mnogim zemljama što dovodi do nedovoljnog prijavljivanja slučajeva.

Oni su pozvali vlade širom sveta da se hitno pozabave ovim pitanjem, dodajući da su branioci takođe sve više podvrgnuti pravnim naporima da ih ućutkaju.

(EURACTIV.rs)