Životna sredina

CELA JEDNA VRSTA JE NA IVICI ISTREBLJENJA: Prvi put izdato ovakvo upozorenje o izumiranju

Međunarodna komisija za lov na kitove (IWC) objavila je svoje prvo upozorenje o izumiranju kako bi upozorila na potencijalnu opasnost sa kojom se suočava kritično ugrožena pliskavica vakita.

Izvor: EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr

Vakita je inače jedna od najmanjih vrsta pliskavica (sisari srodni kitovima i delfinima). Ona je proglašena kritično ugroženom od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode i nalazi se na crvenoj listi ugroženih vrsta od 1996. godine. Njena populacija se dramatično smanjila sa oko 570 na 10 u jednoj deceniji.

Inicijativa za upozoravanje na izumiranje je "novi mehanizam" za "izražavanje zabrinutosti zbog izumiranja sve većeg spektra vrsta i populacija kitova", navodi se u saopštenju za javnost.

"Uprkos skoro trideset godina ponovljenih upozorenja, vakita je na ivici izumiranja zbog zapetljavanja u mrežu".

Ova posebna vrsta mreže koja se koristi za hvatanje škampa i riba totoaba je mreža koja je ilegalna u oblasti za koju su krakterstične ove vrste kitova, Meksički zaliv, ali se one i dalje koriste za hvatanje pomenutih vrsta koje dele stanište sa pliskavicama vakita. Same vakite neretko završe u mrežama kao lov, čak i ako nisu predviđene mete.

Šansa za oporavak

Ribolov totoabe u Kalifornijskom zalivu je ilegalan od 1975. Međutim, praksa se nastavlja jer postoji posebno velika potražnja za bešikom ove ribe u Kini, gde se ponekad koristi u tradicionalnim lekovima.

Izvor: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Naučni komitet veruje da populacija vakita ima šanse da se oporavi ako se primeni jača zabrana pomenutih mreža u njihovom staništu.

Zabrinutost u vezi sa upotrebom mreža koje su pretnja vakitama je isticana godinama. Naučnici su se bavili tim problemom "kako bi podstakli šire prepoznavanje znakova upozorenja o predstojećem izumiranju i da bi se stvorila podrška i ohrabrenje na svakom nivou za akcije koje su sada potrebne za spas vakuita", navodi se u saopštenju.

"Izumiranje vakuite je neizbežno osim ako se 100 odsto mreža "stajaćih", kako se zovu, odmah ne zameni alternativnim ribolovnim alatima koji štite vakitu i egzistenciju ribara", navodi se u saopštenju komiteta i dodaje se dramatično upozorenje.

"Ako se to ne dogodi sada, biće prekasno".

Vikite su "sve nas iznenadile uspevajući da održe populaciju od samo oko 10 životinja već pet godina", rekla je PR Međunarodne komisija za lov na kitove Kejt Vilson.

Izvor: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

"Upravo ta otpornost nas navodi da mislimo da imaju šanse ako se stajaće mreže 100 odsto uklone. Tokom ovogodišnjeg istraživanja viđeno je mladunče, što ukazuje da su preživele životinje relativno zdrave. Ali sa tako malom populacijom, totalno će biti istrebljene zbog ovih mreža"

Otporan morski sisar

Pliskavice vakite imaju ograničen geografski domet, a njihov dom u Meksičkom zalivu ili Kortezovom moru je takođe poznat kao "Svetski akvarijum" zbog raznovrsnosti ekosistema.

Od pojave svojih predaka pre više od 2,5 miliona godina, pliskavice vakite su se prilagodile svom plitkom staništu, koje ima dubinu od 50 metara, gde se hrane ribom, lignjom i malim rakovima. Sklonost vakita prema ovom staništu čini ih ranjivijim na promene i poremećaje životne sredine.

Populacija vakuita varirala je od nekoliko hiljada do 5.000 u poslednjih 250.000 godina, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu. Ova fluktuacija je retka u poređenju sa populacijama drugih morskih sisara.

(EURACTIV.rs)