Životna sredina

BUJIČNE POPLAVE U SLOVENIJI: Više osoba nastradalo, blokirani putevi, pokrenuta klizišta

Autor Milena Antonijević

Slovenija se nedeljama bori sa vremenskim nepogodama, a sada su je pogodile bujične poplave velikih razmera. Ima ljudskih žrtava.

Izvor: RTS/screenshot

Kako su javili državni mediji, jedna osoba je poginula u poplavama u Kamniku na severu Slovenije. Iz štaba civilne zaštite naveli su da su dobili prijave o više poginulih lica.

Bujice su nosile automobile, a pokrenuta su i klizišta. U pojedinim delovima zemlje je 12 sati palo više od 200 milimetara kiše. Padavine se očekuju tokom celog dana, a slovenačka meteorološka služba (ARSO) izdala je crveno upozorenje za severni deo zemlje, prenosi RTS.

Portal Kamnik info objavio je da voda odnela starijeg čoveka na području naselja Bistričice. Policija je saopštila da je ispred jedne kuće na području Kamnika primećeno telo meštanina, ali da ne može da izađe na lice mesta zbog vode.

Na Krvavcu je za pola sata palo 30 litara kiše po metru kvadratnom. Najveći pljuskovi su bili u  južnom delu Julijskih Alpa i na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koroškoj. U ovim krajevima je tokom noći palo između 100 i 200 litara po kvadratnom metru.

Ovo je mesečna količina padavina, dok na moru i u Beloj Krajini nije palo ni kap kiše. Razlike u Sloveniji su velike, na nekim mestima ima ozbiljnih problema, negde smatraju da je upozorenje neopravdano.

 "Danas smo pooštrili upozorenje za severni deo na crveno, biće obilnijih pljuskova između. Težište padavina će se preneti sa zapada na istok, gde ponegde još nije ni padala kiša," rekao je Brane Gregorčič iz ARSO.

Kako je predvideo, padavine će početi da opadaju tek u subotu, prestaće u nedelju uveče, u nedelju će proći još jedan brzi front, ali tada ne bi trebalo da bude većih problema.

"Naredne nedelje vreme će se stabilizovati, u ponedeljak će biti pljuskova u unutrašnjosti, od utorka će biti sunčano, a u drugoj polovini ponovo letnje vrućine, sa oko 30. stepeni Celzijusa," najavio je on.

Stacionarni jaki pljuskovi obnavljaju se već nekoliko sati u Gorenjskoj, Koroškoj i na području Idrijskog, Škofjeloškog i Polhograjskog pobrđa, gde jačaju bujice velikih razmera.

Izraženi poplavni talas u Savinji, Kamniškoj Bistrici i Gradaščici kreće se nizvodno, Poljanska Sora u većoj meri plavi i u donjem toku. Pojavila su se brojna klizišta, a nekolicina ljudi bila je zarobljena iz tri logora i nekoliko kuća pa su evakuisani.

Upozorenje i u Hrvatskoj

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je upozorenje na opasnost od nadolazećeg nevremena. Ljude je pozvao da zaštite sebe i svoju imovinu. Upozorili su na moguću poplavu imovine i saobraćajne mreže, na prekid u snabdevanju električnom energijom, prekid komunikacija, kao i vodosnabdevanja.

"Opasni su uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolovozima", stoji u upozorenju DHMZ-a.

(EURACTIV.rs)