Životna sredina

TAJFUN KANUN POGODIO JAPANSKU OKINAVU: Evakuisano preko 600.000 stanovnika

Autor Milena Antonijević

Dok u Kini Doksuri uzima živote, u Japanu, tajfun Kanun primorao preko 600.000 stanovnika na evakuaciju.

Izvor: EPA-EFE/JIJI PRESS

Dok su najjače padavine u poslednjih 140 godina pogodile Kinu, tajfun Kanun je pogodio Japan.

Duvao je brzinom od 220 kilometara na sat, što je ekvivalent atlantskom uraganu kategorije 4, prošavši jugozapadna ostrva Okinave u Japanu.

U protekla 24 sata na mnogim lokacijama na Okinavi palo je 175 do 220 milimetara padavina, navodi CNN.

Vlada prefekture naložila je evakuaciju više od 600.000 stanovnika iz svojih domova. Jak vetar je poneo dalekovode, zbog čega je više od 200.000 domaćinstava ostalo bez struje, saopštila je elektroenergetska kompanija Okinave.

Izvor: EPA-EFE/JIJI PRESS

Predviđa se da će centar Kanuna stati u Istočnom kineskom moru u narednih 48 sati, potencijalno promeniti smer ka japanskim severnim ostrvima Rjuku tokom vikenda, i izbegnuti direktan udar na kinesku istočnu obalu, koja je natopljena ostacima Doksuri.

Dok Kanun u unutrašnjosti slabi, njegovi spoljni pojasevi bi potencijalno mogli da donesu obilne padavine i jake udare vetra iznad kineske istočne provincije Džeđijang i duž obale u blizini Šangaja u narednih nekoliko dana.

Kanunov uticaj dolazi iza Doksuri, koji je poplavama preplavio zapadnu periferiju Pekinga u kome se  broj mrtvih popeo na 12, a 12 drugih se vodi kao nestalo. Više od 127.000 ljudi je evakuisano iz grada.

Devet smrtnih slučajeva je takođe prijavljeno u provinciji Hebei koja okružuje prestonicu, saopštila je CCTV. Padavine u Hebeiju srušile su rekorde na 10 meteoroloških stanica, navodi državna novinska agencija Sinhua.

Očekuje se da će padavine u Pekingu i Hebeiju popustiti, dok je nekoliko severoistočnih regiona, uključujući Jilin, Heilongjiang i Unutrašnju Mongoliju, upozoreno na velike pljuskove, prenela je Sinhua.

(EURACTIV.rs)