Životna sredina

NAJBOGATIJE ZEMLJE BEZ SPORAZUMA OKO KLIMATSKIH PITANJA: Zašto su države u razvoju kamen spoticanja?

Grupa 20 bogatih država (G20) nije uspela da se dogovori o konkretnim ciljevima za smanjenje emisija opasnih gasova, objavivši samo izjavu u kojoj su trenutne mere za rešavanje klimatskih promena odbačene kao "nedovoljne".

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Završni sastanak ministara zemalja G20 zaduženih za klimu i ekologiju pokazao je slaganje učesnika po većini pitanja, ali se završio bez sporazuma ili zajedničkog saopštenja.

Ministri zemalja grupe 20 najrazvijenijih industrijskih zemalja – čije članice emituju 80 odsto planetarnih gasova staklene bašte – nisu uspeli da se usaglase oko četiri od 68 tačaka razgovora.

Zastoj – poslednja u nizu neubedljivih međunarodnih konferencija – usledio je nekoliko dana nakon što su naučnici ponovo podigli uzbunu, rekavši da su klimatske promene koje su izazvali ljudi odigrale "apsolutno ogromnu" ulogu u ekstremnim toplotnim talasima koji su zahvatili Severnu Ameriku, Evropu i Kinu.

Posle trodnevnih sastanaka u južnom indijskom gradu Čenaju, organizatori su objavili dokument koji pokazuje da je blok i dalje podeljen na pozive, koje predvode razvijene zemlje, da se redukuje emisija gasova koji proizvode efekat staklene bašte do 2025. i da se smanji za 60 odsto do 2035. u odnosu na nivoe iz 2019.

Članice nisu mogle da se usaglase oko budžeta, istorijskih emisija gasova, ciljeva za nultu emisiju i pitanja finansiranja za podršku zemljama u razvoju, pokazao je dokument.

Indijski sastanak je viđen kao šansa za najveće svetske zagađivače da preduzmu konkretne korake uoči sastanka lidera G20 u septembru u Nju Delhiju i samita COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u decembru.

Razvijene zemlje u grupi zahtevale su smanjenje emisije gasova staklene bašte kako bi ograničile globalno zagrevanje na 1,5 Celzijusa, rekao je indijski zvaničnik.

Zašto ovi zahtevi ne odgovaraju zemljama u razvoju?

Ovim zahtevima su se usprotivile zemlje u razvoju koje su rekle da će ovi zahtevi – koji imaju za cilj smanjenje ili eliminisanje emisija gasova staklene bašte, ili njihovo uklanjanje iz atmosfere – ograničiti sposobnost ovih zemalja da razvijaju infrastrukturu i da rastu, rekao je zvaničnik.

Kina i Saudijska Arabija bogata naftom odustali su od preuzimanja obaveza u pregovorima G20, rekli su članovi evropske delegacije.

Komesar EU za životnu sredinu rekao je da su zemlje G20 "nigde" kada su u pitanju njihove obaveze da se pozabave klimatskim promenama.

Govoreći na kraju sastanka, Virginijus Sinkevičijus je rekao da su neke delegacije pokušale da odstupe od prethodnih klimatskih obećanja – stav za koji je rekao da Evropa ne može da prihvati.

"Od nas je traženo da donosimo hrabre izbore, da pokažemo hrabrost, posvećenost i liderstvo. Ali mi, kolektivno, to nismo uspeli da postignemo. Ne možemo biti vođeni najmanjim zajedničkim imeniteljem, niti uskim nacionalnim interesima. Ne možemo dozvoliti da tempo promena određuju najsporiji akteri u prostoriji", rekao je on.

Neuspeh u postizanju sporazuma dolazi samo nedelju dana nakon neslaganja velikih ekonomija G20 o postepenom ukidanju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja proizvođača.

(EURACTIV.rs)