Životna sredina

SNEGA OVE ZIME NEMA DOVOLJNO: Evropska skijališta u problemu, a evo kakva je situacija u Srbiji

Autor Milena Antonijević

Toplo vreme donelo je probleme ljubiteljima skijaške sezone širom evropskih ski centara. Iako smo pri kraju januara, snega i niskih temperatura, koje pogoduju zimskim sportovima, nema dovoljno ni u Evropi ni u Srbiji.

Izvor: B.Z.J.

Visoke temperature su uticale da se snežni pokrivač istopi ili znatno "raskvasi". U nekim centrima, situaciju dodatno otežava nedovoljno vode za veštačko osnežavanje staza. Mnoga skijališta otvorila su biciklističke staze, staze za pešačenje i druge sadržaje za turiste.

Prema podacima kojima raspolaže Turistička organizacija Srbije, nedostatak snega nije mnogo uticao na posećenost sprskih planinskih centara. Sve naše planine beleže relativno dobru sezonu, usled većeg broja turista tokom novogodšnjih i božićnih praznika. Ovih dana pao je i prvi veći sneg, pa se očekuje i veći broj turista, naročito skijaša. Planine koje imaju puno dodatnih sadržaja, nisu imale smanjenje popunjenosti kapaciteta, dok su planine koje su pretežno orjentisane ka skijanju imale manje gubitke.

Jelena Vučinić, PR Turističke organizacije Srbije kaže za EURACTIV da na srpskim planinama nema otkazivanja aranžmana u velikoj meri.

"Uglavnom otkazuju ili pomeraju oni koji više pažnje poklanjaju isključivo skijanju, a u očekivanju povoljnjih vremenskih uslova. Najviše turista tradicionalno je na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj planini, koje imaju najviše ski staza sa snežnim topovima i najviše smeštajnih kapaciteta. Za njima slede Tara, Divčivare, Golija, Mokra gora i dr. Popunjenost kapaciteta tokom Nove godine, Božića I đačkog raspusta bila je gotovo 100%, a sada je, naravno, nešto niža. Turistički radnici očekuju dobru turističku sezonu u narednom periodu, naročito tokom Sretenja. Kompletnu sliku rezultata zimske turističke sezone na srpskim planinama imaćemo tek u aprilu", navodi Vučinić.

Podaci Skijališta Srbije su da trenutno najviše snega ima na Staroj planini. Visina snega je 20 centimetara dok je visina utabanog snega takođe 20 centimetara. Na Kopaoniku visina snega je 18 centimetara dok je visina utabanog snega deset do 30 centimetara. Na Zlatiboru ima pet centimetara, odnosno nula centimetara utabanog snega.

Jelena Vučinić iz Turističke organizacije Srbije ističe da je u ovom trenutku broj turista u planinskim centrima Srbije na približno sličnom nivou u odnosu na januar 2022. godine.

"U nekim centrima je više turista. Na primer, na Zlatiboru gde boravi oko 15 do 20% turista više nego prošle godine, a na nekim posećenost je nešto niža, kao što su Kopaonik i Stara planina. Generalno je više je turista u poređenju sa 2021. godinom", zaključuje Vučinić.

(EURACTIV.rs)