Životna sredina

DA LI ĆE KINA I SAD POPRAVITI ODNOSE ZBOG KLIMATSKIH PROMENA? Važna poseta Kerija Pekingu, ali neće biti ustupaka

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Odnosi Kine i Amerike su zahladneli prošlog leta. Sada, u jeku toplotnog talasa, američki izaslanik za klimatske promene putuje u Peking.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Američki izaslanik za klimatske promene Džon Keri posetiće Peking u nedelju, a "Si-En-En" navodi da će iz aviona kročiti u jedan od najtoplijih dana ikada zabeleženih u kineskoj prestonici.

Od 1951, Peking je samo 11 puta imao temperature više od 40 stepeni Celzijusa, ali skoro polovina njih bila je u prethodnih nekoliko nedelja. U Sjedinjenim Američkim Državama, ekstremni toplotni talas podigao je temperature na jugozapadu zemlje na čak 49 stepeni. Globalni problem je u pitanju, jer je četiri dana uzastopno svetski rekord visine temperature oboren ovog meseca.

Prošlog avgusta, tokom najgoreg toplotnog talasa u Kini, Peking je obustavio klimatske pregovore sa Vašingtonom u znak protesta zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu.

Ove godine, visoke temperature stigle su još ranije i stotine miliona Kineza osećaju posledice. Električna mreža zemlje pod velikim je pritiskom, a eksperti upozoravaju da klimatska kriza neće sačekati da se dve zemlje pomire i dogovore.

Kina i SAD dva su najveća zagađivača planete. Kina ima više od dvostrukog nivoa emisija SAD-a, i zajedno dve zemlje čine 40 odsto globalnih emisija. To znači da će obe zemlje morati drastično da smanje proizvodnju fosilnih goriva, ali usled geopolitičke tenzije, saradnja po pitanju očuvanja okoline je na "ledu" već skoro godinu dana.

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Keri je treći član kabineta Bajdenove administracije koju je u proteklih nekoliko nedelja posetio Kinu. Prošlog meseca, državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa Si Đinpingom, dok je pre desetak dana, ministarka finansija Dženet Jelen tamo održala sastanke sa premijerom Li Ćijangom.

Keri će sa kineskim zvaničnicima razgovarati o jačanju implementacije promena kako bi se izborili sa klimatskom krizom. Ali, ne očekuju se rezultati koji bi bili ocenjeni kao prekretnice. Keri je ranije izjavio da će Amerika pritisnuti Kinu po pitanju garancija da će smanjiti sagorevanje uglja i emisiju metana.

"Pokušavamo, ako je to moguće u ovom odnosu, da ustanovimo stabilnost a da ne učinimo ustupke. Ne idem u Peking sa izuzecima", rekao je on.

Najrealističniji scenario je ponovno započinjanje rada zajedničke radne grupe za klimatsku saradnju, i obećanje da će se komunikacija nastaviti do samita COP28 u Dubaiju, koji počinje 30. novembra.

(EURACTIV.rs)