Životna sredina

POPLAVE I KLIZIŠTA U JAPANU UBILE NAJMANJE ŠESTORO LJUDI: Stručnjaci upozoravaju da će se ekstremne padavine pogoršati

Autor Milena Antonijević

Obilne padavine na jugozapadu Japana izazvale su razorne poplave i klizišta u kojima je najmanje šest osoba poginulo, pet nestalo i 19 povređeno, saopštila je Agencija za upravljanje požarima i katastrofama.

Izvor: EPA-EFE/JIJI PRESS

Četiri osobe su poginule u japanskom regionu Kjušu i dve osobe u regionu Čugoku.

Japanski region Kjušu iskusio je obilne padavine od početka meseca, a u ponedeljak je zabeležen rekordan nivo, saopštila je Japanska meteorološka agencija.

Ona je izdala u ponedeljak hitna upozorenja na jaku kišu za prefekture Fukuoka i Oita, na Kjušu, trećem najvećem ostrvu u zemlji.

Od petka je u nekim delovima Fukuoke palo više od 600 milimetara kiše, što je više nego što bi to područje obično očekivalo tokom čitavog jula, preneo je Rojters.

„Kiša pada kao nikada ranije", saopštila je Japanska meteorološka agencija u ponedeljak, koja je pozvala na maksimalnu opreznost stanovnika. Upozorenje je kasnije smanjeno na standardno upozorenje.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japan nije jedina zemlja koja se trenutno bori sa intenzivnim padavinama.

Severna Indija doživljava jake kiše koje su izazvale smrtonosne poplave i klizišta, u kojima su poginule najmanje 22 osobe. Delhi je u nedelju imao najvlažniji dan u više od četiri decenije, sa 153 milimetra kiše.

Izvor: EPA-EFE/FAROOQ KHAN

U Sjedinjenim Državama, intenzivna kiša i poplave su ostavile najmanje jednu žrtvu na jugoistoku Njujorka. Više od četiri miliona ljudi bilo je u utorak upozoreno na poplave širom severoistoka - uključujući delove Njujorka, Vermonta, Masačusetsa i Mejna.

Iako će se obilne padavine uvek dešavati, naučnici kažu da klimatske promene znače da one postaju sve teže.

Sve veći intenzitet obilnih padavina i pratećih poplava, poput onih kojima smo trenutno svedoci, očekivana je posledica zagrevanja klime zbog emisija gasova staklene bašte koje uzrokuje čovek", rekao je Richard Allan, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu u Velikoj Britaniji. 

Toplija atmosfera može da skladišti više vode, što dovodi do intenzivnijih padavina kada padnu.

Kako se planeta zagreva, očekuje se da ćemo videti „sve intenzivnije, češće, ozbiljnije padavine, što će dovoditi i do ozbiljnijih poplava", rekao je Stefan Ulenbruk, direktor za hidrologiju, vodu i kriosferu u Svetskoj meteorološkoj organizaciji. 

Nije moguće tačno reći kada i gde će se desiti ekstremne padavine, rekao je Ulenbruk za CNN. Ali ono što je jasno jeste da će ranjivost društava biti drugačija, siromašnije zemlje će često biti izloženije, dodao je on.

„Zemlje poput Japana su izuzetno oprezne, a takođe su veoma dobro pripremljene kada su u pitanju mere odbrane od poplava", rekao je Ulenbruk.

„Dakle, čak i ako se to dešava češće, oni verovatno mogu to da upravljaju mnogo bolje od zemalja sa niskim prihodima u kojima nema upozorenja, nema struktura za odbranu od poplava i nema integrisanih planova za upravljanje poplavama.

(EURACTIV.rs)