Životna sredina

ŠTA NEDOSTAJE ENERGETSKIM I KLIMATSKIM PLANOVIMA EU? Upitne veštine za sprovođenje tranzicije

Autor Milena Antonijević

Dok se zemlje članice EU pripremaju da podnesu svoje revidirane nacionalne energetske i klimatske planove (NECP) 30. juna, moraju posvetiti veću pažnju energetskoj efikasnosti.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Sva mišljenja u ovoj kolumni odražavaju stavove autora, a ne EURACTIV Media mreže.

Budući energetski sistem mora biti visoko energetski i resursno efikasan, zasnovan na obnovljivim izvorima energije, siguran, konkurentan, pristupačan i naravno bezbedan. Onaj koji može da odgovori na klimatske, energetske i vodne krize koje sve više uznemiravaju našu ekonomiju i stvaraju društvene tenzije, piše Monika Frasoni, predsednica Evropske alijanse za uštedu energije.

Smanjenje energetskih potreba i to kroz tehnologije spremne za upotrebu i sistemski pristup je ključ uspeha buduće energetske unije Evrope i Zelenog dogovora. Zajednica za energetsku efikasnost stoga treba da ima redovno mesto za stolom.

Ovo nije uvek slučaj.

Kada su u pitanju velike političke debate o budućnosti našeg energetskog sistema i dugoročnoj konkurentnosti i održivosti naših ekonomija, ušteda energije i energetska efikasnost generalno i dalje ne privlače istu političku pažnju kao proizvodnja i snabdevanje energijom. Uprkos značajnom napretku u vezi sa nedavnim zakonodavstvom i programima finansiranja koji imaju za cilj podsticanje uštede energije na nivou EU, pozitivni rezultati nedavne revizije Direktive o energetskoj efikasnosti (EED) su dobar primer.

Uzmite kao primer Zakon o neto nulti industriji Komisije: energetskoj efikasnosti se pridaje minimalna pažnja.

Čak i ako budemo uspešni u sprovođenju svih inicijativa u predlogu Komisije, u Evropi jednostavno nema dovoljno resursa da bi svi prešli na obnovljive izvore energije.

Moramo da vidimo energetsku efikasnost kao našu najveću konkurentsku prednost, jer dok na strani ponude EU možda kasni u trci za čistu tehnologiju u poređenju sa ostatkom sveta, mnoge prednosti energetske efikasnosti mogu se iskoristiti sa relativno jeftinim i često lako upotrebljivim rešenjima. Rešenja koja se prave u Evropi.

Na nacionalnom nivou, napredak u energetskoj efikasnosti još uvek nije tamo gde treba da bude, čak i nakon godine rata i teških ekonomskih vremena, čak i ako većina evropskih vlada kaže da je posvećena energetskoj efikasnosti, a neke preduzimaju korake u pravom smeru.

Vidim da se ovo jasno manifestuje u sve težim zakonodavnim raspravama o Direktivi o energetskim performansama zgrada (EPBD) Još uvek postoji pravi izazov u konkretnoj primeni, pa čak i razumevanju prvog principa energetske efikasnosti.

Nedovoljan nivo prioriteta koji se daje energetskoj efikasnosti uticao je na resurse koji su stavljeni na raspolaganje za suočavanje sa energetskom krizom.

Mnoge države članice potrošile su stotine milijardi evra da masovno i često neselektivno pomognu Evropljanima u računima za energiju umesto da ulažu u sistemske i strukturne promene i dugoročna poboljšanja energetskih performansi u našim domovima, školama, kancelarijama i proizvodnom procesu.

Time su jednostavno odložili problem do sledećeg toplotnog ili hladnog talasa.

Dakle, šta treba učiniti?

Prva važna prekretnica je predstavljanje revidiranih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP).

Ostalo je malo vremena do 30. juna, roka za ažuriranje nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP). Dovođenje ovih planova u skladu sa novim ciljevima, kao što su oni u Direktivi o energetskoj efikasnosti, na primer, nije gotova stvar.

Sigurno će biti kašnjenja i Evropska komisija mora biti budna kako bi se izbeglo da se agenda energetske efikasnosti odvija u dve brzine: stavljajući veliki fokus i ambiciju na nivo EU, a zatim I premalo pažnje na ono što se dešava na nivou država članica.

Mora se dati podrška kako bi se osiguralo da je energetska efikasnost u srcu ovih planova. Potreban nam je sistemski ugrađen u sve procese donošenja odluka i mehanizme finansiranja.

Takođe moramo da stavimo veštine u središte planova. Upravljanje veštinama mora biti polazna tačka svakog NECP-a. Opšte je priznata istina da nam nedostaju veštine za sprovođenje ambiciozne energetske tranzicije.

U Evropskoj alijansi za uštedu energije činimo svoj deo posla: predložili smo i aktivno radimo na prvom Paktu veština za energetsku efikasnost.

Moramo da dizajniramo naš energetski sistem tako da koristi manje resursa i da ih koristi bolje.

Da bismo to uradili, potrebno je da primenimo sve moguće mere energetske efikasnosti i na taj način ubrzamo dekarbonizaciju snabdevanja energijom, prelazak na snabdevanje iz obnovljivih izvora i postepeno ukidanje fosilnih goriva.

To nije izbor između jednog ili drugog.

Da bismo postigli naše ciljeve u vezi sa klimom i dekarbonizacijom, a istovremeno obezbedili nova radna mesta i pravednu tranziciju, sve to moramo da uradimo u isto vreme.

(EURACTIV.rs)