Zdravlje

ZDRAVSTVENO STANJE NACIJE U HRVATSKOJ: Većina je gojazna, ima puno obolelih od raka i preveliki broj pušača

Autor Milena Antonijević

Stručnjaci upozoravaju da su hrvatskom zdravstvu neophodne reforme, iako one neće biti nimalo politički popularne.

Izvor: EPA/LINDSEY PARNABY

Nekoliko podataka koje su evrostatističari u poslednje vreme objavili o zdravlju ukazuju na to da je zdravstveno stanje nacije u Hrvatskoj zabrinjavajuće.

Objavljeni podaci ukazuju da su stanovnici Hrvatske najdeblji u Evropi, kao i da u većoj meri od drugih oblevaju i umiru od raka, a da i dalje spadaju među strastvene pušače.

Dve trećine stanovnika Hrvatske gojazno

Analiza o gojaznosti, koju je ovih dana objavio Eurostat, a koja obuhvata podatke iz 2019. godine, pokazala je da 64,8 posto odraslih stanovnika Hrvatske ima prekomernu telesnu težinu.

Hrvatska tako u paketu s Maltom, koja ima isti udeo gojaznih u populaciji starijoj od 18 godina, drži neslavno prvo mesto ne samo u EU, nego i na široj evropskoj listi, budući da su podaci o gojaznosti objavljeni kako za članice Unije, tako i za Norvešku, Srbiju i Tursku.

Deblji od komšija

Ako se po debljini upoređujemo s neposrednim susedima, proizlazi da smo, u proseku, deblji od stanovnika Slovenije, u kojoj 58,1 posto stanovnika ima prekomernu telesnu težinu. Takođe, deblji smo i od stanovnika Mađarske, u kojoj 59,9 posto populacije ima višak kilograma, kao i od stanovnika Srbije, u kojoj u kategoriju gojaznih ulazi 53,6 posto odraslih.

U EU u celini 52,7 posto odraslog stanovništva spada u kategoriju gojaznih.

Najmanje problema s debljinom imaju stanovnici Italije, u kojoj je 2019. godine "samo" 45,7 posto odraslog stanovništva, odnosno nešto manje od pola, imalo višak kilograma.

Debljina može biti okidač za brojne bolesti.

Hrvatska obara evropske rekorde i po debljini po polovima. Spomenuti podaci pokazuju da je 73,2 posto odraslih muškaraca u Hrvatskoj gojazno, što je više čak i nego kod hrvatskog "konkurenta po debljini", Malti, u kojoj u ovu kategoriju ulazi 71 posto odraslih muškaraca.

U celoj EU u kategoriji ljudi s viškom kilograma ulazi 60,2 posto odraslih muškaraca.

Hrvatska je na neslavnom prvom mestu u Evropi i kada je rieč o debljini žena. U kategoriju gojaznih, ulazi 58,5 posto odraslih žena u našoj zemlji.

U Evropskoj uniji u kategoriji gojaznih je 45,7 posto odraslih žena, pokazuju podaci Eurostata.

Zabrinjava broj obolelih i umrlih od raka

Stanje u Hrvatskoj zabrinjavajuće je i kada je reč o broju umrlih od raka. Istraživanje Eurostata pokazalo je da je od raka u 2019. godini, što su poslednji dostupni podaci, u Hrvatskoj umrlo 311 stanovnika na 100.000 ljudi. Veću stopu smrtnosti od raka na 100.000 stanovnika imala je jedino Mađarska, 328.

Od ostalih zemalja u okruženju, u Sloveniji je na 100.000 stanovnika od raka 2019. godine umrlo 290 ljudi, a u Srbiji 291.

Rak je, inače, najveći uzročnik smrti u EU. Dostupni podaci govore da od raka godišnje u Uniji umre oko 1,2 miliona ljudi. Iako rak uzrokuje četvrtinu smrti u EU, što je za nijansu manje nego u Hrvatskoj, stopa smrtnosti od raka u Uniji je ipak manja nego u Hrvatskoj i iznosi 253 na 100.000 stanovnika, pokazuju podaci Eurostata.

Od raka se najmanje umire na Kipru. Prema spomenutim podacima, od raka je 2019. godine na 100.000 stanovnika tog mediteranskog ostrva umrlo 195 ljudi.

Podaci pokazuju da u EU, pa tako i u Hrvatskoj, od raka više umiru muškarci nego žene.

Iako se broj pušača smanjio, Hrvati su i dalje među evropskim rekorderima po konzumaciji nikotina.

Zabrinjavajući su i podaci o pušenju. Iako se i oni odnose na 2019. godinu, pokazuju da je u Hrvatskoj, uprkos zabranama pušenja i kampanjama protiv pušenja, i dalje veliki deo populacije zavisan o nikotinu.

Prema podacima Eurostata, svaki peti Hrvat starosti od 15 i više godina, odnosno njih 21,8 posto, konzumira cigarete na dnevnoj bazi.

Veći udeo pušača u ovoj kategoriji stanovništva u EU imaju jedino Bugarska, 28,7 posto, Grčka, 23,6 posto, Letonija, 22,1 posto, i Nemačka, 21,8 posto.

U EU u celini, pušači čine 18,4 posto stanovnika u dobu od 15 i više godina. Najmanje je pušača u toj starosnoj kategoriji u Finskoj, 9,9 posto, i Švedskoj, samo 6,4 posto, odnosno tek svaki petnaesti.

(EURACTIV.rs)