Zdravlje

DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA ZDRAVLJA I DIREKTORKA RFZO O AKUŠERSKOM NASILJU: "Rešenje je sprovođenje više mera"

Autor Milena Antonijević

Na konferenciji za novinare povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, između pitanja o temi konferencije, izdvojilo se i pitanje novinara o akušerskom nasilju i događaju koji je potresao čitav region

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovic

Kako je u medijima objavljena informacija i ishod obdukcionog nalaza bebe Marice M. koja je preminula 13. januara u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, te potvrda da je beba preminula usled nasilnog porođaja, pitanje za nadležne se odnosilo na to gde je suština ovog problema i koje je sistemsko rešenje kako bi se žene osećale sigurno u porodilištima.

Dr Goran Makunčević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kazao je da je resorna ministarka Danica Grujičić već govorila na tu temu, te da on ne bi ništa prejudicirao o tome.

"Zaista žalimo zbog tragičnog gubitka bebe, ali ćemo se truditi kao Ministarstvo da sprovedemo dodatne kontrole i redovno i preventno praćenje svih porodilišta. Tu je svakako i najava profesorke Škodrić o renoviranju, sređivanju i adaptaciji porodilišta, ali i o saopštenjima koje će svaka pacijentkinja zajedno sa porodicom imati u vezi dolaska, završetka porođaja i praćenja post - porođajnog perioda", kazao je državni sekretar.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić je napomenula da je o tome već govorila prethodnih dana i ponovila da i kao zdravstveni radnik, i kao žena osuđuje nasilje, kako je kazala, ukoliko ga je bilo.

"Ono što možemo da uradimo je nekoliko mera. Nevezano za akušersko nasilje, da bi se obezbedila privatnost i komfor porodiljama, radićemo na renoviranju porodilišta. Neka su renovirana, ali najveći deo će biti urađen do 2027.godine. Tako je u planu formiranje takozvanih "roditelsjkih soba" u kojima će pored porodilje, odnosno trudnice, biti i bliska osoba. Nisam rekla da to mora da bude suprug, kao što navode neki mediji, već bliska osoba. Takođe, nije cilj da ta bliska osoba bude telohranitelj, što takođe nikada nisam rekla, već podrška koja nam je svima u tim momentima potrebna. To je u svim evropskim zemljama tako rešeno", kazala je ona i dodala: 

"Druga mera vezana za ovo je edukacija i komunikacija. Činjenica je da komunikacija nije na zadovoljavajućem nivou između medicinskih radnika i pacijenata i na tome mora ozbiljno da se radi, ili je neadekvatna ili negde uopšte ne postoji", istakla je direktorka RFZO.

Kao treću meru spomenula je protokole.

"Ne možemo da kažemo da oni ne postoje, ali ili se ne poštuju u toj meri ili ih treba unaprediti u skladu sa savremenim protokolima", kazala je profesorka Škodrić.

Ona je podvukla da kod ovog problema rešenje nikako nije jedna mera, već više njih.

Ministarka Grujičić u emisiji "Četvrtak u 9" na RTS-u, rekla je da treba da se sačekaju konačni obdukcioni rezultati kako bi se donela konačna odluka ko je odgovoran za smrt bebe u Sremskoj Mitrovici.

Ona je kazala i da se komplikacije dešavaju prilikom bilo koje intervencije, te da do njih može da dođe i kad se daje obična injekcija.

"Nije na meni da tumačim da li je kolega ginekolog uradio sve što je trebalo. Ono što je do mene je da pošaljem zdravstvenu inspekciju u vanredni inspekcijski nadzor i da zamolim republičku stručnu komisiju za ginekologiju i akušerstvo da da stručno mišljenje da li je potrebno uraditi spoljašnji stručni nadzor. Lično mislim da je uvek potrebno", rekla ministarka.

Ona je javnost u Srbiji zamolila za strpljenje kako bi se sačekali rezultati obdukcije.

"Deo je već urađen i to makroskopski deo, ali mikroskopska analiza tkiva se još čeka", napomenula je ministarka.

Smatra da su kolege koje su dalje lečile bebu u Institutu za decu i omladinu Vojvodine prerano izašle sa zaključcima. Njihova otpusna lista je trebalo da se završi sa time da se zahteva obdukcija. Njih niko nije pitao šta smatraju da je uzrok smrti bebe", naglasila je Grujičić. 

(M.A./EURACTIV.rs)