Zdravlje

ŠTA ĆE SE SVE RADITI U CILJU POBOLJŠANJA USLOVA U PORODILIŠTIMA? Direktorka RFZO pojasnila koje su novine

Autor Milena Antonijević

Kako bi se poboljšali uslovi za mame i bebe, Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je rekonstrukciju ili izgradnju 59 porodilišta do 2027 godine. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, pojasnila na čemu će biti fokus

Izvor: Prinstcreen/Youtube/RT Documentary

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je poslednjih godina mnogo ulagano u rekonstrukciju i izgradnju bolnica, te da su ostala još porodilišta.

Prema njenim rečima u rekonstrukciju se kreće od najvećih.

"Važna je svaka beba, ali je bitno da se svaka beba rodi u svom gradu pod istim standardima. Cilj je da se obezbede roditeljske sobe da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba. Rekonstrukcija podrazumeva da će za svaku porodilju postojati soba sa kupatilom da može da bude pratilac sa njom“, istakla je ona.

Kaže da se, kada pored porodilje postoji bliska osoba, onda smanjuje i akušersko nasilje.

Radojević Škodrić ističe i bitnost edukacije  i napominje da mora da se definiše šta je verbalno, a šta fizičko nasilje.

Ističe pritom da događaj iz Sremske Mitrovice ne sme da se ponovi.

Direktorka RFZO je kazala da će u naredna dva meseca biti napravljen ozbiljan plan i da će brojni objekti biti rekonstruisani, a neka porodilišta će dobiti i nove zgrade poput GAK Narodni front koji dobija novu zgradu na Bežanijskoj kosi.

Govoreći o programu vantelesne oplodnje, navela je da  svaki šesti par ima problem sa začećem, a da je Srbija po obimu prava za vantelesnu oplodnju o trošku države prva zemlja.

"Jedno od razmišljanja su Nifti testovi o trošku države. To će biti o trošku države, napravićemo ozbiljnu analizu koji su testovi neophodni“, najavila je direktorka RFZO.

(M.A./EURACTIV.rs)