Zdravlje

PORAST BROJA OBOLELIH OD KORONE, EU POZIVA NA VAKCINACIJU: Neke prestonice razmišljaju o uvođenju restriktivnih mera

Kovid i njegove varijante su "još uvek sa nama" i sve više kruže u našim zajednicama, rekla je komesarka za zdravlje EU Stela Kirijakides za Euractiv, naglašavajući potrebu za vakcinacijom u svetlu koegzistencije tri virusa istovremeno.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nedavni podaci pokazuju da neke zemlje EU doživljavaju ponovni porast slučajeva korona virusa, dok je Kirijakides rekao da je dodatni izazov cirkulacija drugih respiratornih bolesti.

U Hrvatskoj su lokalni mediji preneli da je od 12. do 18. decembra registrovano 68 smrtnih slučajeva od korona virusa. U Grčkoj postoje projekcije za 80 smrtnih slučajeva nedeljno ako se nastave trenutni trendovi, dok su u Italiji oboleli od gripa i korone dostigli rekord u poslednje dve nedelje 2023.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) rekao je za Euractiv da ponovni talasi korona virusa, kao i sezonskog gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), nisu neočekivani, kao ni ko-cirkulacija ova tri virusa.

"Vakcinacija ostaje ključni štit protiv korona virusa, posebno za najugroženije u našim društvima. Naglasio sam to u pismu upućenom svim ministrima zdravlja u septembru o potrebi za vakcinacijom protiv korona virusa i sezonskog gripa", rekao je Kirijakides, naglašavajući potrebu da budemo kontinuirano na oprezu i spremni.

"Potrebno nam je adekvatno testiranje, sekvenciranje, izveštavanje i deljenje podataka o korona virusu. To je jedini način na koji možemo da nastavimo da efikasno pratimo širenje virusa koji kruže i njihovih varijanti i da čuvamo jedni druge", dodala je ona.

Prema ECDC-u, zemlje prijavljuju mešavinu trendova povećanja i smanjenja aktivnosti korona virusa, hospitalizacija i prijema na intenzivnu terapiju i smrti, sa teškim ishodima pretežno među osobama starijim od 65 godina.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da će jasnija slika situacije verovatno biti dostupna u narednih nekoliko nedelja, nakon božićne pauze, kada su se dešavala brojna okupljanja.

Neke prestonice već razmišljaju o uvođenju novih restriktivnih mera, poput obaveznih maski na određenim mestima.

Maks Griera sa portala Euractiv.com izveštava da se na sastanku u ponedeljak špansko ministarstvo zdravlja sukobilo sa autonomnim regionima oko obavezne upotrebe maski u domovima zdravlja.

Ministarstvo zdravlja kasno sinoć (8. januar) uvelo je maske u domovima zdravlja širom Španije od srede (10. januar).

Neki ocenjuju da bi uvođenje restriktivnih mera pre izbora za EU moglo da bude rizično jer bi ga krajnja desnica mogla politički iskoristiti.

(JA/EURACTIV.rs)