Zdravlje

SLOVAČKA SABOTIRA SPORAZUM SZO O PANDEMIJI: Robert Fico i neki od njegovih poslanika brane "zdravstveni suverenitet"

Autor Milena Antonijević

Dok globalni dogovor Svetske zdravstvene organizacije o spremnosti, prevenciji i reagovanju na pandemiju polako napreduje ka konačnom nacrtu, slovački premijer Robert Fico i neki od njegovih poslanika bombarduju ga dezinformacijama

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Države članice SZO složile su se oko procesa izrade konvencije za jačanje prevencije, spremnosti i odgovora na pandemiju, oslanjajući se na pouke iz pandemije COVID-19. Ali, nažalost, nisu sve države uključene.

U Slovačkoj, na primer, vlada je aktivno radila protiv sporazuma zbog značajnog lošeg upravljanja tokom pandemije, viška smrtnosti, dezinformacija o vakcinaciji i širenja dezinformacija.

Isti akteri koji su se glasno protivili merama, vakcinaciji i mandatu maski tokom pandemije sada su pronašli novu metu, sporazum SZO o pandemiji.

„Žao mi je što neki politički akteri i dezinformacioni mediji stalno izvrću važne teme u svoju korist. Šire histeriju, laži i priču o gubitku suvereniteta", rekao je slovački poslanik Vladimir Bilčik za Euractiv.

„Sporazum o pandemiji ne umanjuje naš suverenitet. To nam daje priliku da zajedno sa našim partnerima donosimo suverene odluke u borbi protiv budućih pandemija", dodao je on.

Sporazum o kojem su pregovarale 194 zemlje članice, nastoji da sarađuje na poboljšanoj razmeni informacija, ravnopravnom pristupu neophodnim zalihama i opremi, jačanju nacionalnih zdravstvenih kapaciteta i boljoj koordinaciji u kriznim situacijama.

„Sporazum o pandemiji je važan alat koji odgovara na haos koji je izbio pandemijom Covid-19. Trebalo bi da obezbedi plan za zajedničko delovanje u slučaju slične krize", nastavio je Bilčik.

Dezinformacije šire članovi vlade i pojedini mediji

Dezinformacije dovode u sumnju ustupanje državnog suvereniteta SZO tokom zdravstvene krize, sprovođenje obavezne vakcinacije ili praćenje kretanja građana.

Premijer Robert Fico (SMER) je u novembru izjavio:

„Ovu glupost su mogle da izmisle samo pohlepne farmaceutske kompanije, koje su počele da primećuju otpor nekih vlada protiv obavezne vakcinacije".

Krajnje desničarski poslanik u Evropskom parlamentu Milan Uhrik (Republika/NI) optužio je SZO da nastoji da preuzme kontrolu nad pandemijama i vakcinacijom širom sveta.

Ministar za životnu sredinu Tomaš Taraba napisao je u objavi na Fejsbuku da „vlada neće pristati ni na jedan sporazum SZO koji bi preneo nacionalni suverenitet u rešavanju bilo kakve pandemije na nadnacionalno telo, kao što je cirkulisano u radnim dokumentima gde SZO treba da ima pravo da podriva suverenitet država i ljudska prava".

Poslanik Peter Kotlar iz nacionalističke stranke SNS, koji namerava da istražuje komponente vakcine protiv COVID-19, apelovao je na vladu u video snimku koji je objavio u novembru da iznese suprotno mišljenje SZO, odbacujući sadržaj sporazuma o pandemiji:

„U pravom trenutku skupićemo sve naše snage da to odbacimo", kazao je on.

Poslanici EP Hojsik i Bilčik: Ministarstvo zdravlja mora učiniti više

Većina slovačkih poslanika slaže se da je sporazum o pandemiji neophodan, ali priznaju da određeni aspekti i dalje zahtevaju više diskusije.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Martin Hojsik (Progresivna Slovačka/Renev) rekao je za Euractiv da pretnju budućih pandemija i izazove povezane s njima ne može rešiti nijedna vlada ili institucija sama.

„Međutim, neophodne su stručne rasprave da bi se videlo da li su predložene mere dovoljne sa stanovišta ljudskih prava, čemu Slovačka može da doprinese.

Hojsik je nastavio:

„Mediji dezinformacija i neki političari zloupotrebljavaju ovu temu i podrivaju poverenje u nauku, stručnjake i institucije, što može imati negativne zdravstvene, ekonomske i društvene posledice".

Iako dezinformacije dolaze iz vlade, Ministarstvo zdravlja nije uspelo da se umeša i izvrši neophodne ispravke, već je ostalo nemo.

„Nažalost, ministarka Zuzana Dolinkova je podlegla talasu dezinformacija i sama je iznela neke lažne tvrdnje. Ministarstvo zdravlja treba jasno, objektivno i aktivno da komunicira o ovim pitanjima, a ne da gazi na kočnicu", zaključio je Bilčik.

Ni poslanik Kotlar ni Ministarstvo zdravlja nisu odgovorili na pitanja Euractiva do trenutka objavljivanja.

SZO je odredila krajnji rok do maja 2024. za završetak pregovora o sporazumu o pandemiji, a finalizovani nacrt je pripremljen za razmatranje na odgovarajućoj Svetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi koja će biti održana u maju.

(M.A./EURACTIV.rs)