Zdravlje

ZASLAĐIVAČ BEZ KALORIJA POVEZAN SA SRČANIM OBOLJENJIMA? Naučnici zabrinuti, kažu da ovu vezu tek treba detaljno ispitati

Autor Milena Antonijević

Prema rezultatuma nove studije, zamena za šećer pod nazivom eritritol, koja se koristi za dodavanje ili zaslađivanje stevije, monaha i keto proizvoda, povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom i smrću.

epa08883794 A man mixes sugar in tea at a shop in Peshawar, Pakistan, 14 December 2020. As the cane crushing has commenced in Sindh and Punjab provinces, the prices of refined sugar have started to decline sharply by around 20 per cent at the retail markets. After Textiles, sugar industry in Pakistan is the largest agro based industry, annual crushing capacity of over 6.1 million tones. EPA-EFE/ARSHAD ARBAB
Izvor: EPA-EFE/Arshad Arbab

„Stepen rizika nije mali", rekao je autor studije dr Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju na Klivlendskom istraživačkom institutu Lerner.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine, ljudi sa postojećim faktorima rizika za srčana oboljenja, kao što je dijabetes, imali su dvostruko veću verovatnoću da dožive srčani ili moždani udar ako su imali najviše nivoe eritritola u krvi.

„Ako je vaš nivo eritritola u krvi u gornjih 25% u poređenju sa donjih 25%, postoji dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu sa najjačim faktorima rizika za srce", rekao je Hazen.

Dodatna laboratorijska i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su da eritritol uzrokuje lakše zgrušavanje krvnih pločica. Ugrušci se mogu odvojiti i putovati do srca, izazivajući srčani udar, ili do mozga, izazivajući moždani udar.

„Ovo svakako zvuči zastrašujuće", rekao je dr Endrju Friman, direktor kardiovaskularne prevencije u bolnici National Jevish Health u Denveru.

"Čini se da postoji veza između zgrušavanja i upotrebe eritritola", rekao je Friman I dodao da je potreban oprez u količini konzumiranja zaslađivača u ishrani.

Kao odgovor na studiju, iz Saveta za kontrolu kalorija kažu da su rezultati ovih studija u suprotnosti sa istraživanjima poslednjih decenija.

"Ove studije su pokazale da su zaslađivači sa smanjenim kalorijama poput eritritola bezbedni, o čemu svedoče globalne regulatorne dozvole za njihovu upotrebu. u hrani i pićima", rekao je Robert Rankin, izvršni direktor saveta.

Rezultati „ne bi trebalo da se porede sa opštom populacijom, jer su učesnici već bili pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih obolenja", rekao je Rankin.

Evropsko udruženje proizvođača poliola odbilo je da komentariše, rekavši da nije ni pregledalo studiju.

Poput sorbitola i ksilitola, eritritol je šećerni alkohol, ugljeni hidrat koji se prirodno nalazi u velikom broju voća i povrća. Ima oko 70% slatkoće šećera i smatra se da nema kalorija, kažu stručnjaci.

Veštački proizveden u ogromnim količinama, eritritol nema dugotrajan ukus, ne povećava nivo šećera u krvi i ima manje laksativnog efekta od nekih drugih šećernih alkohola.

„Eritritol izgleda kao šećer, ima ukus šećera i možete ga peći sa njim", rekao je Hazen, koji takođe vodi Centar za mikrobiom i ljudsko zdravlje Klivlendske klinike.

„Postao je miljenik prehrambene industrije, izuzetno popularan aditiv za keto i druge proizvode sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i hranu koja se prodaje osobama sa dijabetesom", dodao je on.

„Neke od namirnica označenih dijabetesom imale su više eritritola nego bilo koja druga stavka", istakao je Hazen.

Eritritol je takođe najveći sastojak po težini u mnogim „prirodnim" proizvodima od stevije i monaha, rekao je Hazen. Pošto su stevija i monah voće oko 200 do 400 puta slađi od šećera, potrebna je samo mala količina u bilo kom proizvodu. Najveći deo proizvoda je eritritol, koji dodaje kristalni izgled i teksturu poput šećera koju potrošači očekuju.

Neočekivano otkriće

Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je čisto slučajno, rekao je Hazen.

„Nikada ovo nismo očekivali. Nismo ga ni tražili."

Hazenovo istraživanje imalo je jednostavan cilj: pronaći nepoznate hemikalije ili jedinjenja u krvi osobe koja bi mogla predvideti rizik od srčanog, moždanog udara ili smrti u naredne tri godine. Da bi to uradio, tim je počeo da analizira 1.157 uzoraka krvi kod ljudi sa rizikom od srčanih oboljenja prikupljenih između 2004. i 2011. godine.

„Pronašli smo ovu supstancu za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali šta je to", rekao je Hazen. "Onda smo otkrili da je to eritritol, zaslađivač."

Ljudsko telo prirodno stvara eritritol, ali u veoma malim količinama koje ne bi uticalo na nivoe koje su izmerili, rekao je on.

Da bi potvrdio nalaze, Hazenov tim je testirao još jednu seriju uzoraka krvi od preko 2.100 ljudi u Sjedinjenim Državama i dodatnih 833 uzorka koje su prikupile njihove kolege u Evropi do 2018. Oko tri četvrtine učesnika u sve tri populacije imalo je koronarnu bolest ili visoku krvni pritisak, a oko petine je imalo dijabetes, rekao je Hazen.

U sve tri populacije, istraživači su otkrili da su viši nivoi eritritola povezani sa većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara ili smrti u roku od tri godine.

Ali zašto? Da bi saznali, istraživači su uradili dalje testove na životinjama i otkrili da eritritol „provocira pojačanu trombozu" ili zgrušavanje krvi, rekao je Hazen.

„Za ljude koji su u riziku od zgrušavanja krvi, srčanog i moždanog udara, mislim da ovde ima dovoljno podataka da kažemo da se klonite eritritola dok se ne urade dodatne studije", rekao je Hazen.

Oliver Džons, profesor hemije na Univerzitetu RMIT u Viktoriji, Australija, primetio je da je studija otkrila samo korelaciju, a ne uzročnost.

„Kao što sami autori primećuju, otkrili su povezanost između eritritola i rizika od zgrušavanja, što nije definitivan dokaz da takva veza postoji", rekao je Džons, koji nije bio uključen u istraživanje.

Zdravi volonteri

U završnom delu studije, osam zdravih dobrovoljaca pilo je napitak koji je sadržao 30 grama eritritola, količinu koju konzumiraju mnogi ljudi u SAD prema Nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani, koja svake godine ispituje američku ishranu.

Testovi krvi u naredna tri dana pratili su nivoe eritritola i rizik od zgrušavanja.

Trideset grama je bilo dovoljno da se nivoi eritritola u krvi povećaju hiljadu puta", rekao je Hazen.

Pojašnjavajući koliko je 30 grama eritritola, Hazen kaže da je to jednako pinti keto sladoleda.

„Ako pogledate oznake ishrane na mnogim keto sladoledima, videćete 'smanjenje šećera' ili 'šećerni alkohol', što su termini za eritritol. Naći ćete da tipična pinta ima negde između 26 i 45 grama", rekao je on.

Ne postoji čvrst „prihvaćeni dnevni unos" ili ADI, postavljen od strane Evropske agencije za bezbednost hrane ili američke Uprave za hranu i lekove, koji smatra da je eritritol generalno priznat kao bezbedan (GRAS).

„Nauka treba da dublje zaroni u eritritol jer je ova supstanca trenutno široko dostupna. Ako je štetno, trebalo bi da znamo za to", rekao je Friman iz Nacionalnog jevrejskog zdravlja.

Hazen se složio.

„Obično ne paničim", ali ovo je nešto što mislim da moramo pažljivo razmotriti", zaključio je on.

(EURACTIV.rs)