Zdravlje

VELIKI KAŠALJ U VIŠE ZEMALJA EVROPE: U susednoj Hrvatskoj najveći broj obolelih u poslednjih 40 godina

Autor Milena Antonijević

U Hrvatskoj raste broj obolelih od velikog kašlja, uglavnom među decom. Širom zemlje punktovi za testiranje

Izvor: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Prema podacima hrvatskog zavoda za javno zdravlje, u ovoj zemlji raste broj obolelih od velikog kašlja. 

Kako javljaju, bolest se širi uglavnom među decom uzrasta od 10 do 14 godina.

Do sada je od ove bolesti u Hrvatskoj obolelo 2.312 osoba. Najviše ih je u Zagrebu, a zatim i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a kako javljaju iz zavoda, to je ujedno i najveći broj obolelih od velikog kašlja u poslednjih 40 godina u Hrvatskoj.

Prema njihovim rečima, sve je započelo letos u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja, uz Dubrovačko-neretvansku, ima najslabiji procenat vakcinisanosti dječje populacije ne samo protiv ove, već i drugih zaraznih bolesti.

U najvećem riziku od obolevanja od velikog kašlja su novorođenčad i odojčad, kod kojih bolest može biti veoma teška, a u nekim slučajevima i fatalna.

Kod dece koja su primila sve propisane vakcine, bolest nije opasna i najčešće prolazi bez ozbiljnih komplikacija. Ipak, oporavak može potrajati nedeljama, pa i mesecima.

Bolesti uglavnom počinje povišenom temperaturom, a zatim se javlja pojačani kašalj, često uz pištanje pri jačem udisanju. Neretko se javlja i povraćanje.

Vakcinacija protiv velikog kašlja  i drugih zaraznih bolesti i dalje najefikasnija zaštita.

Zato nadležni upozoravaju i ukatuju roditeljima i starateljima na obaveze u vezi sa vakcinacijom i imunizacijom novorođenčadi i maloletnika, kao i na sankcije za one koji sprečavaju svoju decu u ostvarivanju prava na zdravlje.

Vakcinacija se preporučuje i trudnicama jer se time novorođenčad štiti majčinim antitelima do trenutka kada dete bude moglo da se vakciniše i tako stekne sopstveni imunitet.

(M.A./EURACTIV.rs)