Zdravlje

PODIGNUT NIVO RIZIKA ZBOG PTIČIJEG GRIPA: Francuska beleži nove slučajeve zaraze, šta su mere bezbednosti?

Francuska je podigla nivo rizika zbog ptičijeg gripa sa "umerenog" na "visok" nakon otkrivanja novih slučajeva zaraze, što je primoralo živinarske farme da drže ptice u zatvorenom prostoru kako bi zaustavile širenje.

Izvor: EPA-EFE/SANJAY BAID

Odluka o podizanju nivoa rizika povodom širenja veoma zaraznog ptičijeg gripa u Francuskoj koju je donelo ministarstvo poljoprivrede objavljena je u utorak u Službenom listu.

Ptičiji grip doveo je do uništavanja stotina miliona ptica širom sveta poslednjih godina. Obično se javlja tokom jeseni i zime i širi se u mnogim evropskim zemljama poslednjih nedelja, uključujući Nemačku, Holandiju i Belgiju.

Francuska je prošle nedelje saopštila da je otkrila prvu epidemiju ptičijeg gripa na farmi ove sezone u Bretanji, na severozapadu zemlje.

"Visoki" nivo rizika podrazumeva da svu živinu treba držati unutra na farmama i preduzeti dodatne mere bezbednosti kako bi se izbeglo širenje bolesti.

Iako je ptičji grip bezopasan u hrani, njegovo širenje zabrinjava vlade i živinarsku industriju zbog razaranja koje može prouzrokovati jatima, mogućnosti trgovinskih ograničenja i rizika od prenošenja na ljude.

Kako bi se suzbila bolest, Francuska je početkom oktobra pokrenula kampanju vakcinacije, prvobitno ograničenu na patke, koje mogu lako da prenesu virus bez pokazivanja simptoma.

(J.A./EURACTIV.rs)