Zdravlje

PEKING ODGOVORIO NA ZAHTEV SZO: Ima li svet razloga za brigu zbog pojave nedijagnostifikovane upale pluća među decom?

Kineske vlasti su navodno pozvale na oprez jer porast broja respiratornih bolesti nastavlja da vrši pritisak na zdravstvene ustanove na severu zemlje, uprkos uveravanjima da nisu otkriveni "neobični ili novi patogeni".

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u četvrtak (24. novembar) da je Peking odgovorio na njen zahtev za podacima nakon izveštaja o "klasterima nedijagnostikovane upale pluća u dečijim bolnicama u Pekingu, Liaoningu i drugim mestima u Kini". Kineske zdravstvene vlasti saopštile su da nisu prijavljene promene u prezentaciji bolesti, navodi SZO.

Kina se suočava sa porastom respiratornih infekcija poput gripa i pneumonije među decom, a bolnice posebno u severnoj Kini izveštavaju da su "pretrpane" pacijentima.

Pneumonija je generalni medicinski termin koji se koristi za opisivanje infekcije i upale pluća. Može biti uzrokovana raznim virusima, bakterijama ili gljivicama.

SZO je saopštila da je porast verovatno povezan sa ukidanjem kovid ograničenja jer Kina doživljava svoju prvu zimsku sezonu u punom kapacitetu od proglašenja kraja pandemije u decembru.

"Održati otvoren um" u vezi sa novom epidemijom

Zdravstveno telo UN je saopštilo da trenutni podaci ukazuju na to da se patogeni trenutno ponašaju na tipične načine koji se mogu lečiti postojećim antibioticima, ali su dodali da bi Kina trebalo da pojača mere za ograničavanje širenja bolesti, uključujući vakcine i nošenje maski.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Takođe je rečeno da ne preporučuje nikakve posebne mere za putnike u Kinu i savetuje da se u ovom trenutku ne primenjuju bilo kakva ograničenja putovanja ili trgovine.

Kineski državni savet saopštio je u petak da će broj slučajeva gripa, koji su porasli od oktobra, verovatno dostići vrhunac ove zime i proleća, navodi Rojters. Međutim, dodaje se da bi respiratorne infekcije, koje su u porastu od maja, mogle potrajati i dalje u budućnosti.

Navodi se da lokalne vlasti treba da "pojačaju izveštavanje informacija o zaraznim bolestima kako bi osigurale da se informacije šire na blagovremen i tačan način".

I Kina i SZO našle su se pod lupom zbog njihovog izveštavanja o najranijim slučajevima koronavirusa u 2020.

SZO je saopštila da će nastaviti da prati trenutnu epidemiju u Kini i da sarađuje sa međunarodnim partnerima na proceni novih informacija.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije je u saopštenju od petka rekla da je važno "održati otvoren um" u vezi sa novim epidemijama.

(EURACTIV.rs)