Zdravlje

PRETNJA IZ KINE O KOJOJ MNOGI NISU RAZMIŠLJALI: Evropa zavisna od lekova koje ne proizvodi sama u dovoljnoj količini

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropa je zavisna od kineskih lekova, i ako lanac snabdevanja bude prekinut zbog krize ili konflikta, situacija će biti kritična.

Izvor: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Evropska stabilnost je umnogome ugrožena od strane Kine, ali aspekt o kojem mnogi nisu razmišljali su lekovi, upozorio je direktor češke Bezbednosne službe informisanja, Mikal Kudelka.

"Političari ne bi smeli da naprave greške kao što su činili u prošlosti, i umanje važnost bezbednosnih alarma kao što je bio slučaj sa Rusijom. Trenutno postoji pretnja od Kine, usled masovne proizvodnje lekova u toj zemlji. Ne smemo da zamislimo šta bi se dogodilo kada bi Kina prestala da proizvodi lekove za Evrope usled međunarodne krize ili konflikta", upozorio je Kudelka u češkom parlamentu.

U martu bi Evropska komisija trebalo da predstavi dugoočekivanu Farmaceutsku strategiju EU, čiji je cilj oporavak industrije proizvodnje lekova u Evropi.

Trenutno se Evropa suočava sa nestašicom antibiotika i drugih lekova, što izaziva glavobolje i u vladama, i kod pacijenata. Jedan od razloga za nestašicu je i prekid lanca snabdevanja iz Kine, saopštila je nedavno češka Farmaceutska komora.

Širom Evrope, nedostaju lekovi protiv bolova i temperature čiji su aktivni sastojci paracetamol i ibuprofen, a u apotekama se nalaze vrlo male količine antibiotika i lekova za decu. Predstavnik za medije francuske vlade rekao je u januaru za EURACTIV da Evropa ne sme da ostane zavisna od Azije kada su lekovi u pitanju, već da mora da poveća sopstvenu proizvodnju.

(EURACTIV.rs)