Zdravlje

UVODI SE TOTALNA ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM: Slovenačka vlada pooštrila pravila, zabranjuju čak i arome

Slovenačka vlada je pooštrila svoje zakone protiv pušenja zabranom prostorija za pušenje, kao i većine aroma u svim duvanskim proizvodima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cilj nove zabrane koja se tiče pušenja je da spreči zavisnost kod dece i smanji povezane zdravstvene troškove.

Arome u svim duvanskim proizvodima koji zagrevaju i elektronskim cigaretama – osim duvana za prve i duvana i mente za druge – kao i pušenje na zatvorenim javnim mestima i na radnim mestima, sada su zabranjeni u Sloveniji.

"Postoji sve više istraživanja koja pokazuju da među adolescentima koji inače ne puše, upotreba elektronskih cigareta povećava verovatnoću da počnu da puše obične cigarete i do četiri puta", rekla je u četvrtak ministarka zdravlja Valentina Prevolnik Rupel.

Raznolikost ukusa koji dolaze sa elektronskim cigaretama je upravo razlog zašto tinejdžeri počinju da ih koriste, jer pušenje čini prijatnijim, dodala je ona.

Dok je pušenje na javnim mestima i radnim mestima, osim u specijalnim sobama za pušenje, kao što su one u kafićima i na aerodromima, zabranjeno od 2007, Vlada je sada odlučila da potpuno zabrani, a ministar je rekao da su se "uprkos ventilaciji, filtraciji i drugim tehničkim merama, prostorije za pušače pokazale neefikasnim".

Zabrinuti da bi aromatizirani proizvodi za pušenje i dalje mogli da se prodaju na crnom tržištu, vlada takođe namerava da uvede nova pravila koja zabranjuju pojedincima da prodaju ili uvoze duvanske proizvode na veliko.

Iako zabrana prodaje ovih proizvoda putem interneta postoji od 2017. godine, predložene izmene zabranjuju pojedincima da ih uvoze iz trećih zemalja.

U Sloveniji svake godine od pušenja umre 3.100 ljudi, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

U međuvremenu, smatra se da je devet od deset od 1.563 nova slučaja raka pluća povezano sa pušenjem.

(EURACTIV.rs)