Zdravlje

OBJAVLJEN SPISAK GRADOVA U KOJE DRŽAVA ŠALJE MAGNETNE REZONANCE I MAMOGRAFE: Postaju li liste čekanja prošlost?

Obezbeđivanje nove opreme u pojedinim zdravstvenim ustanovama će pomoći da se redukuju i smanje liste čekanja.

Izvor: MONDO/S.S.

Država će u naredna dva meseca obezbediti magnetne rezonance za deset gradova i opština, kao i drugu potrebnu opremu, što je jedan od koraka koji se preduzimaju u cilju smanjenja lista čekanja čekanja koje su u nekim zdravrstvenim ustanovama dostizale i nekoliko nedelja i meseci.

Aparate za magnetnu rezonancu će dobiti Niš, Kragujevac, Zvezdara, Leskovac , Šabac, Valjevo, Čačak, Pirot, Užice i Kladovo, a zatim stižu i u Smederevo, Bor, Zaječar i još jedna u Užice jer su tamo najveće liste čekanja, Vranje, Sombor, Vršac, Požarevac, Loznica, Prokuplje.

Pojačanje u opremi za  ovu vrstu pregleda stiže i u Klinički centar Srbije u Beogradu i Klinički centar u Novom Sadu u okviru rekonstrukcije.

- Mamografi će ići u Kladovo, Negotin, Babušnicu, Prokuplje, Soko Banju, Pirot, Vračar, Niš, Vladičin Han, Kragujevac, Surčin, Kuršumliju, Kruševac, Požarevac, Obrenovac, Vlasotince, Majdamnpek, Leskovac i još šest koji će ići u druge opštine Srbije - naveo je rekao je predsednik.

Liste čekanja rak rana zdravstva

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić, nedavno je govorila o problemu lista čekanja i objasnila da su one "rak rana" svakog zdravstva i postoje u svim zemljama.

"To se produbilo najviše tokom kovida, zato što što smo jedna od zemalja kojoj su prioritet bili pacijenti koji boluju od tog virusa. Dok su druge zemlje koliko-toliko radile ugradnju endoproteza, kod nas je to gotovo stalo, rekla je ona.

(EURACTIV.rs)