Zdravlje

IZMENE ZAKONA U DELU O BOLOVANJU U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI: Zakonodavac predviđa da će se time smanjiti zloupotrebe

Autor Milena Antonijević

U skupštinskoj proceduri je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predlaženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana.

Izvor: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Prema tom predlogu, nakon ovog perioda, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO-a.

U predloženom rešenju ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da utvrdi privremenu sprečenost za rad i do 60 dana. Takav slučaj vezan je za osiguranike obolele od malignih bolesti, onih koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.

Ideja je da se predloženim izmenama i dopunama, pitanje bolovanja racionalnije i efikasnije uredi. Time će, smatra zakonodavac, mogućnosti zloupotrebe biti značajno umanjena, što će doprineti ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U obrazloženju izmena zakona stoji da su od početka primene važećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju, uočene značajne zloupotrebe u ostvarivanju prava na privremenu sprečenost za rad.

Tačnije, stoji da je uočeno da su izabrani lekari utvrđivali privremenu sprečenost za rad osiguranika mimo utvrđenih preporuka u pogledu dužine trajanja privremene sprečenosti za rad u zavisnosti od dijagnoze, kao i bez odgovarajuće propratne dokumentacije u pogledu obavljenih dodatnih dijagnostičkih procedura i specijalističkih pregleda.

Tako je deo osiguranika neopravdano je ostvarivao pravo na naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad u dužem vremenskom periodu, odnosno u okviru propisanih 60 dana, čime su dodatno opterećena sredstva kako poslodavaca, a tako i sredstva RFZO-a.

Ukazuje se da su se sredstva obezbeđena u RFZO-u za ovu namenu povećavala, pa je tako u 2018. godini izdvojeno više od 13 milijardfi dinara, u 2019. godini više od 14 milijardi, da bi se u 2023. godini došlo do čak 29,5 milijardi dinara. Već u 2019. godini, kada je stupila na snagu ova izmena, u odnosu na 2018. godinu, broj zahteva poslodavaca za kontrolu "bolovanja" povećan je bio za 32 odsto.

(EURACTIV.rs)