Zdravlje

U SRBIJI SVAKOG DANA JEDNO DETE OBOLI OD RAKA: Potrebne transfuzije krvi, a donira je samo troje od 100 Srba

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, u proseku jedno nedeljno premine od ove bolesti, a javnost nije dovoljno svesna važnosti davanja krvi za lečenje malih pacijenata.

Izvor: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/Filip Singer

U svetu se danas obeležava Dan dece obolele od raka, a od neke vrste karcinoma u Srbiji se dnevno, u proseku, razboli jedno dete. Ovaj zabrinjavajući podatak izneo je na RTS-u Darko Šijakinić iz Nacionalnog udruženja dece obolele od raka (NURDOR).

"U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od maligne bolesti, i skoro svake nedelje jedno dete, nažalost, premine. Poražavajuća je statistika koja pokazuje da na godišnjem nivou oboli od 330 do 370 dece, ali je ohrabrujuć podatak da je procenat izlečenja jako visok, preko 85 odsto", rekao je on u Jutarnjem programu.

Ove godine, biće održani skupovi na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 20 gradova Srbije, i akcija će biti posvećena dobrovoljnom davanju krvi. Deca obolela od karcinoma tokom lečenja često moraju da primaju transfuziju, i to je ono što takođe utiče na spasavanje života malih pacijenata.

Standard u lečenju i svesti o bolesti trebalo bi da bude na evropskom nivou, i u poslednjih 20 godina NURDOR je pomogao više od 1.500 porodica, promenio dva zakona, vodi pet roditeljskih kuća i u hemato-onkologiju je uložio više od pet miliona evra. Šijakinić je podvukao važnost dobrovoljnog davanja krvi, kao i prijavljivanja u registar dobrovoljnih davalaca koštane srži.

Od stotinu ljudi koji mogu da daju krv u Srbiji, navodi NURDOR na svom sajtu, to uradi samo njih troje, što je zabrinjavajuć podatak. Takođe, u registru potencijalnih davalaca koštane srži nalazi se samo oko 10.000 ljudi.

(EURACTIV.rs)

Tagovi