Zdravlje

SRBIJA BI PREMA STANDARDIMA EU TREBALO DA IMA DUPLO VIŠE MEDICINSKIH SESTARA: Manjak ovog kadra beleži čitav svet

Autor Milena Antonijević

Do 2030 svetu će nedostajati čak 30 miliona medicinskih sestara. U Srbiji je već zabrinjavajuće, jer po evropskim standardima na 100.000 stanovnika neophodno nam je 1.400 medicinskih sestara, imamo ih 600.

Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Veliki broj medicinskih sestara iz Srbije je napustio Srbiju, mnoge su otišle u inostranstvo. 

Sedmi nacionalni kongres medicinskih sestara i tehničara i ove godine okuplja veliki broj medicinskih radnika, prenosi RTS.

"Moja poruka bi bila za svako ko radi, ko voli da radi svoj posao, da radi, bez obzira na sve, zato sam ja tu 35 godina a da treba nešto da se promeni, treba, u svakom smislu", rekla je Svetlana Cvetković, glavna medicinska sestra Klinike za digestivnu hirurgiju UKCS.

"Sada sam glavna sestra klinike, to iziskuje ogromnu energiju, umeće, mudrost, toleranciju, pažnju, toliko toga što nećemo naći u medicinskim knjigama, ali će nas život i okruženje naučiti da moramo biti sve što sam nabrojala“, istakla je Žana Đurić.

Resorna ministarka Danica Grujičić kazala je da sve što je postigla, dobrim delom, može da zahvali ne smao kolegama, nego upravo medicinskim sestrama.

"Donošenje zakona o sestrinstvu u okviru Zakona o zdravstvenoj zaštiti rešava sva ova pitanja, uređuje sestrinstvo kao profesiju - kompletno, od obrazovanja pa sve do onoga što nas muči“, kaže Marija Galić, predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara UKCS " Sestrinstvo".

Njih muči plata i uslovi rada, ali i to što ih nema dovoljno, te činjenica da su prekvalifikacije ovaj problem dodatno zakomplikovale.

"Svako može da bude, od taksiste, do frizerke, do fakultetski obrazovanih, koji nemaju svoj posao u struci. Mogu da nam pomognu ali kao pomoćni radnici, a ne kao medicinske sestre“, kaže Svetlana Cvetković.

"Ne želim da nekoga prozovem ili da kažem da ne radi dobro svoj posao, ali radi se o tome koliko je znanje prisutno pre nego što krenu da rade, koliko poznaju zdravog čoveka da pruže pomoć bolesnom čoveku“, kaže na ovu temu Žana Đurić.

Zato će ministarstva zdravlja i prosvete napraviti spisak i proveriti akreditacije ustanova koje se bave edukacijom. Biće proverena i svaka prekvalifikacija, poručila je ministarka Grujičić.

"Sestre su jako neraspoložene kada su upitanju ove prekvalifikacije. Mislim da apsolutno moramo vratiti poštovanje sestrinskoj profesiji, ili ćete učiti četiri godine, ili nemojte da se zovete medicinska sestra. Mislim da će sa povećanjem plata, prvo 5 posto sada a onda i 10 posto posle Nove godine, njihov položaj u materijalnom smislu biti bolji, naravno, uvek moramo raditi na što boljim radnim uslovima“, poručuje ministarka Grujičić.

Ona je kazala i da će sve sestre koje su radile tokom kovida, dobiti posao na neodređeno vreme i da će nekom budućom sistematizacijom biti osnovano i Odeljenje za sestrinstvo u Ministarstvu zdravlja.

(EURACTIV.rs)