Zdravlje

NEPUŠAČI SE GUŠE, ALI SU KAFIĆI PUNI: EURACTIV istražuje šta ugostitelji i posetioci lokala misle o zabrani pušenja

Autor Milena Antonijević

Ministarka pozvala javnost da podrži Zakon o zabrani pušenja, EURACTIV istražuje šta misle ugostitelji i posetioci “zadimljenih” lokala.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije zabranila pušenje u zatvorenom prostoru, pa se poslednjih dana podigla velika prašina, nakon poziva ministarke zdravlja Danice Grujičić da javnost podrži donošenje ovog zakona.

Molim vas za podršku javnosti da se za sva vremena zabrani pušenje u zatvorenom prostoru. Ko želi da puši, hladno je, hoće da sedi u kafiću, neka dobije ćebe i grejalicu, ali neka sedi napolju i puši. Pritisak se mora izvršiti na Ministarstvo finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Prioritet mora biti zdravlje naših ljudi", rekla je Grujičić na konferenciji "Rak je izlečiv".

Najviše suprotstavljenih stavova tema je izazvala između zdravstvenog i finansijskog sektora a među stanovništvom, između pušača i nepušača. Odgovore na pitanja šta misle gosti a šta ugostitelji, potražili smo u beogradskom kafiću "Fabula", u centru grada.

Andrej Nedeljkov zaposlen u ovom kafiću, smatra da bi donošenje Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru sigurno smanjilo promet i posao ugostiteljima ali lično podržava donošenje ovog propisa jer nepušačima, čijoj kategoriji i sam pripada, smeta dim.

Naročito je važno jer "skoro nigde nema adekvatno odvojenog prostora za pušače i nepušače u ugostiteljskim objektima u Srbiji", naglašava on.

Donošenje ovog Zakona, po mišljenju Nedeljkova, donelo bi više čistog vazduha, u restoranima prijatnije obroke, a u kafićima više dece sa roditeljima. Kako kaže, skoro svaki nepušač se žali na zadimljen prostor u kafiću, pritom ne pomažu ni ventilacija, ni luftiranje.

Njegov kolega koji je želeo da ostane anoniman bio je odsečan, rekavši pritom da jedva čeka dan kada će ovaj zakon stupiti na snagu i početi da se primenjuje jer mu izuzetno smeta zadimljen prostor.

"Kad njih dvadesetoro zapali cigarete u jednoj prostoriji, osećam se ko u pušnici, što me izuzetno nervira", rekao je za EURACTIV.

Gosti koje smo zatekli u „Fabuli" podeljenog su mišljenja. Dok pušači misle da bi donošenjem ovog Zakona na neki način bili diskriminisani, nepušači podržavaju inicijativu i nadaju se čistijem vazduhu i prijatnijem boravku u ugostiteljskim objektima.

Marija.F. je jedna od onih koji ne podržavaju ovaj predlog. Smatra da bi jedino bilo smisleno obezbediti adekvatnije odvojen prostor za pušače i s druge strane za nepušače u ugostiteljskim objektima.
"Pušačima u ugostiteljskim objektima, ovo bi donelo samo frustraciju dok bi ugostiteljima ta mera uticala na promet. Nepušačima bi, s druge strane, donelo bi manje stresa jer bi sedeli u nezadimljenom prostoru",smatra ona.

Za istim stolom, sedi i Andrej.M. koji ima savim suprotno mišljenje. On kaže da podržava ovu inicijativu, naročito ako težimo evropskim vrednostima, u okviru kojih je u većini zemalja Evrope ali i sveta, zabranjeno pušenje, ne samo u zatvorenom prostoru, već i na javnim mestima.

"Ja sam apsolutno za to jer su nepušači sada diskriminisani a ovako bi imali zakonom zagarantovano pravo udisanja čistijeg vazduha. Donošenje ovog zakona ugostitelje će prinuditi da pušačima obezbede adekvatan otvoreni prostor gde će moći da uživaju u cigaretama, pritom ne smetajući nepušačima", kaže on.

Andrej.M. je nepušač i kaže da je više puta bio u prilici da napusti zadimljeni kafić pa i ovaj u kome se fabula odvija.

"Naravno, ne kada je to u prihvatljivoj meri ali da, svakako, kad je koncentracija duvanskog dima velika", zaključuje naš sagovornik.

Među pušačima, bilo je i onih koji podržavaju donošenje ovog zakona. Kako su nam rekli, pre svega zbog dece koja su izložena duvanskom dimu u ugostiteljskim objektima, ali i odraslih nepušača kojima duvanski dim smeta.

Glasajte u našoj anketi.

(EURACTIV.rs)