Zdravlje

SVET NIJE SPREMAN ZA JOŠ JEDNU PANDEMIJU: Stručnjaci upozoravaju da nismo naučili lekciju od korone

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li je svet spreman za pandemiju ptičjeg gripa? Stručnjaci ocenjuju da nije, jer globalno nisu usvojene lekcije kojima nas je naučio korona virus.

Izvor: EPA-EFE/SANJAY BAID

Nakon upozorenja Svetske zdravstvene organizacije o mogućoj pandemiji ptičjeg gripa, stručnjaci su ocenili da planeta možda nije spremna za još jedan događaj ovih razmera.

Ptičji grip soja H5N1 već je sa ptica prešao na sisare, što je zabrinulo virusologe jer ukazuje da je moguće da će se proširiti i na ljude.

Profesor Ijan Braun iz britanske Agencije za zdravlje životinja i biljaka zapitao se da li su zdravstvene organizacije "naučile sve lekcije tokom pandemije korona virusa".

"Moguća sposobnost virusa da zarazi druge populacije trenutno je velika briga. Virus na taj način dolazi do mesta, niša i ekosistema u kojima se ranije nije nalazio, što povećava mogućnost izloženosti drugih populacija. Pitam se da li imamo dovoljno dobre sisteme na globalnom nivou, koji će nam pomoći da pratimo ove zabrinjavajuće događaje? Ako bi virus prešao na ljude, bilo bi potrebno da smo prethodno obavili osnovne delatnosti u praćenju aktivnosti kod ptica i životinja", rekao je on.

"Korona nas je naučila da pripremljenost za pandemiju zahteva vreme. Pitam se da li imamo neophodnu globalnu strukturu", rekao je profesor Braun.

Dva eksperta za viruse gripa upozorila su da države nisu pripremljene za još jednu pandemiju.

"Korona virus pokazao je koliko su globalni lanci snabdevanja i mreže proizvodnje nespremne za odgovor na produženo stanje pandemije. Nestašice, logističke prepreke i neadekvatni kapaciteti proizvodnje sprečili su svet da na vreme reaguje na pretnju. Od vitalne je važnosti da se ojača praćenje patogena", navode dr Viktor Dzau i profesor Prašant Jadav za žurnal "The Lancet microbe".

Oni predlažu jedinstveni sistem praćenja koji bi omogućio rana upozorenja na patogene sposobne da sa životinja pređu na ljude i imaju potencijal da izazovu pandemije.

"Razarajući potencijal i verovatnoća velike pandemije virusa gripa su zastrašujući. Kao što smo videli sa korona virusom, prednosti globalne saradnje i deljenja informacija o novim virusima moraju biti očuvani", rekli su oni.

(EURACTIV.rs)