Zdravlje

SARADNJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA I VMA U OBLASTI TRANSPLANTACIJE: Uvod u vraćanje ustanove u zdravstveni sistem Srbije

Autor Milena Antonijević

Potpisan Ugovor o sprovođenju i finansiranju poslova od opšteg interesa iz projekta „Uspostavljanje nacionalnog programa za presađivanje ljudskih organa u Srbiji".

Izvor: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Ugovor su potpisali ministarka zdravlja Danica Grujičić i načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, čemu je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Miloš Vučević.

Ministar Vučević je ukazao na značaj potpisivanja ovog dokumenta, istakavši da različiti resori zajednički deluju u korist građana.

On je naglasio da VMA ima veliki ugled i poverenje građana tokom čitavog perioda svog postojanja, i objasnio da će ovaj dokument omogućiti podršku Ministarstva zdravlja pre svega zaposlenima u Centru za transplantaciju, čiji će dodatni ili poseban rad biti uvažen, nagrađen i vrednovan na pravi način.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da je u toj ustanovi samo ove godine uspešno obavljeno 20 najsloženijih transplantacija, što je na ponos ne samo Vojnomedicinske akademije i Ministarstva odbrane, nego čitave Srbije.

Vučević je podsetio na to da je bio u prilici da u kontrolisanim uslovima obiđe pacijente kojima je transplantacijom organa produžen život, uz znanje i veštinu lekara, medicinskih sestara i zaposlenih na VMA, ali i zahvaljujući onima koji su donirali svoje organe i na taj način pomogli da neko drugi nastavi život.

On je, takođe, izrazio uverenje da će se mladi potporučnici, koji su nedavno završili Medicinski fakultet VMA, nakon stažiranja u jedinicama Vojske Srbije vratiti ovde i biti korisne kolege ne samo na VMA, nego i u vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu.

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić je ukazala na to da je Vojnomedicinska akademija dugo godina bila izvan zdravstvenog sistema Srbije, a da je potpisivanje ovog ugovora uvod u vraćanje ustanove u taj sistem.

Dogovorićemo se o tome kako će se to dalje odvijati. Ministarstvo odbrane mora zadržati određenu vrstu kontrole, ali važno je da vas Ministarstvo zdravlja prepoznaje kao deo svog sistema, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja će biti na raspolaganju toj ustanovi za bilo koju vrstu pomoći, poput opreme, konsultacija i edukacija u inostranstvu.

(EURACTIV.rs)