Zdravlje

U AMERICI RASTU STOPE DIJAGNOZE RAKA KOD MLAĐIH: Najveći uzroci gojaznost, pušenje i alkohol, ukazuje najnovija studija

Autor Milena Antonijević

Određene vrste karcinoma češće se dijagnostikuju kod mlađih odraslih osoba u SAD, pokazuje nova studija, a čini se da je povećanje uzrokovano rakom kod žena i odraslih muškaraca u 30-im godinama.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Studija koju finansira vlada o 17 registara Nacionalnog instituta za rak, objavljena 16.avgusta u časopisu JAMA Netvork Open, analizirala je više od 500.000 slučajeva raka u ranoj fazi, ili karcinoma dijagnostikovanih kod pacijenata mlađih od 50 godina, između 2010. i 2019.godine. Podaci ukazuju da su se sveukupno rane pojave raka povećale tokom te decenije, u proseku za 0,28% svake godine.

Kako kolorektalni rak raste među mlađim odraslim osobama, neki traže kolonoskopiju ranije.
Činilo se da je promena izazvana stopama raka kod mlađih žena, koje su rasle u proseku za 0,67% svake godine, u isto vreme, stope su se smanjivale kod muškaraca za 0,37% svake godine.

U 2010. godini bilo je 34.233 slučajeva raka kod žena sa ranim početkom i 35.721 u 2019. godini, što je povećanje od 4,35%, navodi se u studiji. Među muškarcima, slučajevi su pali za 4,91%, sa 21.818 u 2010. na 20.747 u 2019. godini.

Stopa dijagnoze raka porasla je kod odraslih u 30-im godinama tokom decenije, ali je ostala stabilna u drugim starosnim grupama ispod 50 godina, pokazalo je istraživanje. Istovremeno, stopa raka kod odraslih od 50 i više godina opada.

Kada su istraživači pogledali trendove raka kod mlađih odraslih osoba po rasama, otkrili su da se rak sa ranim početkom raste najbrže među ljudima koji se identifikuju kao američki Indijanci ili starosedeoci Aljaske, Azijati i Hispanoamerikanci. U proseku, stope rasta ranih karcinoma ostale su stabilne kod belaca i smanjene kod crnaca između.

Karcinomi sa najvećim brojem ranih slučajeva dijagnostikovan u 2019. bili su karcinom dojke (12.649 slučajeva), tiroidne žlezde (5.869) i kolorektalnog karcinoma (4.097).

Najveći porast slučajeva ranog početka bio je kod karcinoma slepog creva, koji je porastao za 252%, karcinomi žučnog kanala, koji su porasli za 142% i rak materice, koji se povećao za 76%.

Stope incidencije ranih karcinoma gastrointestinalnog trakta su najbrže rasle od 2010. do 2019. godine, povećavši se za skoro 15%. Prethodna istraživanja su pokazala porast karcinoma digestivnog sistema, posebno kolorektalnog karcinoma, među odraslim osobama mlađim od 55 godina od 1990-ih.

Ova povećanja nisu ograničena na SAD, kažu studije. Pregledom evidencije registra raka u 44 zemlje, objavljenom prošle godine, utvrđeno je da učestalost ranih karcinoma brzo raste za 14 vrsta raka, od kojih mnogi utiču na probavni sistem.

Autori tog pregleda rekli su da se povećanje dešava delimično zbog osetljivijih testova skrininga, kao i drugih uzroka koje je potrebno istražiti.

Dr Otis Bravlei, Bloombergov uvaženi profesor onkologije i epidemiologije na Univerzitetu Johns Hopkins, ima teorije o tome šta stoji iza porasta stopa.

„Najveći uzrok raka u Sjedinjenim Državama trenutno je pušenje, ali stopa pušenja se smanjuje od 1960-ih", rekao je on. U narednih nekoliko godina najveći uzrok raka u Sjedinjenim Državama biće gojaznost, potrošnja previše kalorija i nedovoljno vežbanje. Sumnjam je da je veliki deo ovog trenda način života mlađih generacija."

Drugi mogući uzrok je upotreba alkohola, rekao je.

„U poslednjih nekoliko godina došlo je do porasta raka povezanih sa alkoholom. Sada mislimo da je oko 6% slučajeva raka u Sjedinjenim Državama posledica konzumiranja alkohola, posebno prekomernog opijanja", kazao je on.

Da bi smanjio ukupni rizik od raka, Bravlei preporučuje važne, a opet osnovne principe.

„Pokušajte da održite zdravu težinu. Pokušajte da vežbate. Pokušajte da održavate dobru ishranu sa pet do devet porcija voća i povrća dnevno, po mogućnosti svežeg voća. Pokušajte da smanjite količinu prerađene hrane u ishrani."

(EURACTIV.rs)