HPV Vakcinacija

SVAKOGA DANA U SRBIJI OD RAKA GRLIĆA MATERICE UMRU PO DVE ŽENE: Srbi i dalje nepoverljivi prema vakcini koja je spas

Autor Milena Antonijević

HPV vakcina smanjuje učestalost karcinoma grlića za skoro 90%, a smatra se da zaštita traje najmanje deset godina nakon vakcinacije.


U Republici Srbiji od raka grlića materice godišnje umre 20.000 žena, a u svetu preko 300.000. Srbija je, na žalost, prema podacima Evropske mreže registra za rak, druga po smrtnosti od raka grlića. Svakoga dana u Srbiji od ove opake bolesti umru po dve žene.

Gotovo u 99% slučajeva rak grlića materice je povezan za HPV infekcijom. Zbog HPV infekcije može nastati i rak debelog creva, kao i neki drugi.

Prevencija zaraze predstavlja prvu liniju odbrane. HPV vakcina smanjuje učestalost karcinoma grlića za skoro 90%, a smatra se da zaštita traje najmanje deset godina nakon vakcinacije.

Uloga HPV vakcine je da spreči prodor virusa u ćelije našeg tela, nakon toga on se ugrađuje u njih i nemoguće ga je ukloniti. Humanim papiloma virusima je izloženo 80 procenata stanovništa do 25 godine života. Infekcija traje 18 do 24 meseca a prenosi se putem intimnih odnosa.

Rеpubliка Srbiја ubrаја sе u zеmljе svеtа u којimа је uvеdеnа vаkcinаciја prоtiv оbоljеnjа izаzvаnih humаnim pаpilоmа virusimа о trоšкu držаvе, zа pоpulаciјu dеcе.

Doktor Predrag Đurović, specijalista ginekologije i akušerstva, kaže za EURACTIV da kod građana Srbije, nažalost, postoji nepoverenje u vakcinu HPV.

To nepoverenje je potpuno neopravdano. Posledica je pre svega aktivnosti tzv. antivakserskog lobija na internetu. Danas svi “surfuju”, ali malo ljudi ima kritički stav, pogotovo prema neproverenim, nestručnim i senzacionalističkim sajtovima. Sa druge strane, ne postoji organizovana borba struke protiv medicinski neutemeljenih tvrdnji. Stručna javnost mora da shvati današnji uticaj interneta u formiranju mišljenja o vakcinama i da se organizovano bori protiv zabluda, laži i neznanja”, ističe doktor Đurović.

Plan Svetske zdravstvene organizacije je da iskoreni ovu bolest tako što će u 90 posto zemalja uvesti HPV vakcinaciju, kaže dr Đurović.

“Podaci iz 2022. godine ukazuju na to da je svega četvrtina nerazvijenih zemalja uvela vakcinaciju, za razliku od visoko razvijenih zemalja, gde je obuhvaćeno više od 85% populacije”, dodaje on.

Preporučena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih HPV u Srbiji sprovodi se u domovima zdravlja od juna 2022. godine i namenjena je dečacima i devojčicama uzrasta od navršenih 9 do navršenih 19 godina o trošku države.

“To je imunizacija, koju preporučuje izabrani lekar u domu zdravlja, najčešće pedijatar. Preporučuje se kod dece starije od devet godina, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola (pre prvih seksualnih odnosa)”, kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Prema podacima Batuta za EURACTIV, zaključno sa 13.1.2023. godine u Srbiji su date ukupno 22.532 doze vakcine Gardasil. Najveći broj datih prvih doza bio je na teritoriji Beograda (5520), Južnobačkog okruga (1723), Nišavskog (996), Mačvanskog (819) i Južnobanatskog okruga (771)

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” uključen u realizaciju promotivno
edukativnih aktivnosti u okviru kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“.

“Počev od juna meseca, realizovano je ukupno 14 edukacija i edukovano oko 560 zdravstvenih radnika na 18 okruga, kao i sedam edukacija za stanovništvo. Pored toga, Institut za javno zdravlje Srbije je zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete učestvovao u kreiranju zdravstveno promotivnog materijala koji je distribuiran putem školskih
uprava u sve osnovne i srednje škole u Srbiji, kao i putem mreže instituta i zavoda do koordinatora zdravstvenog vaspitanja kako u domovima zdravlja, tako i u školama, sa ciljem
informisanja roditelja i staratelja o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine i mogućnosti HPV vakcinacije u nadležnim domovima zdravlja”, ističu u Batutu.

Doktor Predrag Đurović savetuje mlađoj populaciji vakcinaciju kao i da ne stupaju rano u intimne odnose.

“Pazite da partneri ne budu iz rizičnih grupa, izbegavajte čestu promenu partnera, koristite kondom, koji pruža zaštitu u 65-70%, i jednom godišnje idite na kontrolni pregled kod svog ginekologa”, zaključuje doktor Đurović.

Prošla nedelja u Evropi protekla je u znaku borbe protiv raka grlića materice. Evropska nedelja prevencije ove bolesti obeležava se počev od 2007. godine pod pokroviteljstvom i na inicijativu Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (European Campus Card Association-ECCA). U Srbiji je obeležena nizom aktivnosti, pre svega, edukacijama i predavanjima na temu prevencije ove smrtonosne bolesti.

U Srbiji je uoči obeležavanja evropske nedelje prevencije raka grlića materice potpisana Deklaracija protiv raka grlića materice. Potpisali su je prof.dr Danica Grujičić, Ministarka zdravlja, prof .dr sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanovć Batut”, Gorica Đokić iz Udruženje za borbu protiv raka grlića materice I jajnika I dr Mima Fazlagić iz Udruženja žena “Naša Aska”. Deklaracija je potpisana u cilju smanjenja broja obolelih I povećanja obuhvata imunizacije školeske dece protiv HPV.