Zdravlje

U SRBIJI GODIŠNJE VIŠE OD 400 LJUDI OBOLI OD TUBERKULOZE: EURACTIV istražuje situaciju u gradu koji je trenutno žarište

Autor Milena Antonijević

Epidemiološka situacija sa tuberkulozom u Novom Pazaru je pod kontrolom, kaže za EURACTIV doktorka Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

Izvor: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Epidemiološka situacija sa tuberkulozom u Novom Pazaru je pod kontrolom, kaže za EURACTIV doktorka Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

"Radi se o dva slučaja porodične epidemije koja se proširila putem kontakata dece školskog uzrasta. Ukupan broj potvrđenih slučajeva je osam, i to su učenici osnovnih škola 'Bratstvo' i 'Stefan Nemanja'", navodi dr Iković.

Deca su na lečenju a kontinuirano se proveravaju kontakti. Vrši se testiranje dece, nastavnog i vannastavnog osoblja u ove dve škole. U jednoj je testiranje završeno dok se u drugoj na testiranju radi tokom ove nedelje i biće završeno do početka drugog polugodišta, 23. januara.

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar obavio je dezinfekciju obe škole. Dr Iković ističe da je sreća što su deca trenutno na školskom raspustu pa se situacija bolje može držati pod kontrolom. Novi Pazar je inače endemsko područje za tuberkulozu gde se svake godine registruje između 30 i 50 zaraženih slučajeva.

Od potencijalnih uzroka česte pojave tuberkuloze u ovom regionu, dr Iković navodi karakterističnu socio-epidemiološku situaciju, eventualnu neadekvatnu ishranu ili higijenske navike. Ona dodaje da je vakcinacija BSG vakcinom obavezna kao i da se ona vrši već u porodilištu, po rođenju bebe, ali da se zbog drugih faktora bolest ponekad ipak pojavi i razvije.

Sličan slučaj, samo većih razmera, pogodio je Novi Pazar 2016. godine kada je većina zaraženih potekla iz novopazarske Gimnazije. Tada se broj obolelih podigao na oko 100 slučajeva.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za EURACTIV kažu da je u našoj zemlji epidemiološka situacija sa tuberkulozom stabilna unazad više od deset godina, zahvaljujuci primeni programske zdravstvene zaštite zasnovane na savremenim međunarodnim strategijama prevencije i kontrole ove bolesti. Povremeno se registruju epidemije u kolektivima, kao što su škole i druge ustanove kolektivnog smeštaja.

Prema preliminarnim podacima Batuta u 2022. godini u Republici Srbiji registrovano je 434 osoba obolelih od tuberkuloze. Prošle godine registrovano je 24 dece uzrasta do 18 godina obolele od ove bolesti. U Beogradu se unazad duži vremenski period dijagnostikuje i leči najveći broj obolelih od tuberkuloze, obzirom da Beograd ima najveći broj stanovnika. Preliminarni podaci za 2022. godinu su da je u glavnom gradu registrovano 140 osoba obolelih od tuberkuloze. U KBC "Dr Dragiša Mišović" se trenutno od tuberkuloze leči troje dece.

U Batutu za EURACTIV ističu da je nekoliko godina unazad obuhvat BSG vakcinacijom vrlo visok (97-99%), što je iznad proseka za evropski region. BSG vakcina ne sprečava obolevanje, već u dečjem uzrastu sprečava pojavu teških formi te bolesti, kao što su rasejana tuberkuloza i tuberkulozni meningoencefalitis.

(EURACTIV.rs)