Zdravlje

U FRANCUSKOJ USKORO PREDLOG ZAKONA O ASISTIRANOM SAMOUBISTVU: Medicinska akademija podržava, ali pod određenim uslovima

Autor Milena Antonijević

Organ koji je odgovoran za savetovanje vlade o pitanjima javnog zdravlja izjasnio se za asistirano samoubistvo u izuzetnim slučajevima, navodeći uslove i isključujući eutanaziju iz svojih preporuka.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U mišljenju objavljenom u ponedeljak, francusko javno telo odgovorno za savetovanje vlade o pitanjima javnog zdravlja, izjasnilo se za potpomognuto samoubistvo za koje kaže da podrazumeva stavljanje smrtonosnog proizvoda na raspolaganje pacijentima dajući im „krajnju slobodu izbora".

Za pacijente koji pate od teške i neizlečive bolesti sa kratkoročnom vitalnom prognozom, „sadašnji pravni okvir je zadovoljavajući", saopštilo je francusko telo, uprkos tome što je primetilo „jaz između zakona i njegove primene".

Palijativno zbrinjavanje bi trebalo da bude „razvijeno" kako bi bilo dostupnije i efikasnije, dodaje se.

Međutim, za osobe sa teškim i neizlečivim bolestima koje su u „fizičkom i psihičkom stresu", ali čija prognoza nije kratkoročno opasna po život, mora se postaviti pitanje asistiranog samoubistva.

Ovo državno telo zalaže se za izmenu postojećeg zakonodavstva kako bi se „odgovorilo na određene oblike patnje koje nisu obuhvaćene važećim zakonom".

Odbacuje se mogućnost uvođenja eutanazije, odnosno davanja smrtonosnog proizvoda od strane treće osobe, uz obrazloženje da to „krši Hipokratovu zakletvu" koju su dali lekari, po kojoj se negovatelj obavezuje da nikada neće prouzrokovati nečiju smrt.

Na kraju, telo smatra da su zaštitne mere neophodne pre nego što se izvrši asistirano samoubistvo, ukoliko francuski parlament odluči da glasa o tome.

Posebno, odredbe koje regulišu proces donošenja odluka moraju biti „veoma stroge" kako bi se izbegao rizik od zloupotreba i „promovisao dostojanstven i miran kraj života" za ljude koji su već u teškoj situaciji.

Slično tome, „veoma stroge zaštitne odredbe" su „apsolutni zahtev" za osobe sa invaliditetom. Maloletna lica i osobe koje pate od psihijatrijskih bolesti i depresije treba da budu isključene iz obima potpomognutog samoubistva, objašnjavaju članovi Akademije.

Savet takođe zagovara „kolegijalnu procenu" pre nego što se donese bilo kakva odluka, prethodnu podršku kroz palijativno zbrinjavanje i obezbeđivanje da pacijentov zahtev bude „potkrepljen informacijama, slobodan i ponovljen".

Iako ovaj savet nije obavezujući za vladu, on doprinosi debati koja je trenutno u toku u Francuskoj o promenama pravnog okvira koji reguliše ovo pitanje.

Očekuje se da do kraja leta Vlada podnese predlog zakona o asistiranom samoubistvu.

Ministarka nadležna za to pitanje, Anjes Firmin-Le Bodo, potvrdila je da će predlog zakona uključivati odredbe o aktivnoj pomoći umiranju, ali nije isticala nikakve detalje.

(EURACTIV.rs)