Zdravlje

OZEMPIK I DRUGI LEKOVI ZA MRŠAVLJENJE POD LUPOM EVROPE: Pokrenuta istraga zbog zabrinjavajućih komplikacija

Iz Evropskog regulatora za lekove (EMA) upozoravaju da postoji mogućnost da korisnici tri leka za mršavljenje budu skloniji samoubilačkim mislima i samopovređivanju.

Izvor: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Evropska agencija za lekove ovo je krenula da istražuje nakon što je Islandska agencija za lekove saopštila da bi lekovi za smanjenje apetita kao što su Ozempik, Saksenda i Vegovi mogli da budu povezani sa samoubilačkim mislima.

Dok Saksenda promoviše gubitak težine i sadrži aktivni sastojak liraglutid, Ozempik je odobren za upotrebu kod odraslih sa neadekvatno kontrolisanim dijabetesom tipa 2 kao dodatak ishrani i vežbanju.

“Istraga se sprovodi u kontekstu procedure koju je pokrenula Islandska agencija za lekove, nakon tri izveštaja o slučaju“, rekao je zvaničnik EMA.

Komitet za procenu rizika razmotriće da li je potrebna procena i za druge tretmane u istoj široj kategoriji lekova, agonisti receptora peptida-1 (GLP-1) sličnih glukagonu.

Tri slučaja - samoubilačke misli i samopovređivanje

Istraga je pokrenuta je nakon što je Islandska agencija za lekove poslala dojavu o tri slučaja. Dva slučaja kada su ljudi imali samoubilačke misli dok su koristili Sakenda i Ozempic i jedan slučaj samopovređivanja dok su koristili Sakesnda lek.

“Evropska agencija za lekove će o svemu obavestiti javnost kada rezultati budu dostupni“, saopštila je agencija.

Ova vrsta gubitka kilograma posebno je postala popularna nakon brojnih objava na mrežama osoba koje imaju nekoliko desetina hiljada pratilaca.

Depresija ili samoubilačke misli su navedene u uputstvu za lek, koje savetuje korisnicima da budu svesni bilo kakvih mentalnih promena, posebno iznenadnih promena raspoloženja, ponašanja, misli ili osećanja korisnika.

Ako EMA smatra da je jedan od inkriminisanih lekova opasan, mogu se preduzeti regulatorne mere kao što je suspenzija dozvole za stavljanje u promet ili povlačenje leka sa tržišta kako bi se osigurala bezbednost pacijenata.

(EURACTIV.rs)