Zdravlje

EURACTIV ISTRAŽUJE: Kako se Srbija suočava sa bolešću od koje oboli svaka osma žena?

Autor Milena Antonijević

Svaka osma žena u Srbiji oboli od karcinoma dojke. Po broju obolelih, Srbija se nalazi na sredini lestvice evropskih zemalja, ali po broju umrlih pacijentkinja zauzima neslavno prvo mesto.

Izvor: Ženski centar Milica

Preko 4,5 hiljade žena u Srbiji godišnje oboli od raka dojke, a preko 1600 njih premine od te bolesti.

„Nekada je bilo karakteristično da su žene iznad pedesete godine obolevale od raka dojke dok se danas ta granica pomerila, pa su u riziku i žene znatno ispod ove starosne granice. Prema najnovijim podacima, došlo je do porasti stope obolevanja posle 40. godine i porast smrtnosti od 45. godine života", kaže za EURACTIV Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra Milica.

„Mi smo imali jednu anketu u kojoj je učestvovalo 750 žena koje su obolele od raka dojke, i prema našoj statistici, prosek obolelih je 45 godina starosti", kaže Bondžić.

Izvor: Ženski centar Milica

Ona navodi da je još 2013. godine država Srbija uvela organizovani skrining pregled za starosnu grupu žena od 50 do 69 godina. Međutim, zahvaljujući društveno odgovornim kampanjama, ova granica se pomerila pa tako i žene od 45 godina mogu da se pregledaju skrining mamografom.

Prema njenim rečima, statistika je poražavajuća. Svuda u svetu, pa i kod nas u Srbiji je stopa obolevanja u porastu, ali broj umrlih od raka dojke u Evropi i svetu je u opadanju , dok je u Srbiji u porastu .

Govoreći o uzrocima ovakve statistike, Bondžić kaže da, kada je nastajanje karcinoma dojke u pitanju, na neke faktore možemo, na neke ne možemo uticati.

„Zato možemo uticati na rano otkrivanje ove bolesti jer tada je procenat izlečenja raka dojke preko 90%. Ali, otkriti na vreme nije dovoljno ukoliko se ne lečimo. Otkrivanje i lečenje idu jedno sa drugim i jako je važno da se odmah po otkrivanju započene i sa lečenjem. Bilo je slučajeva da su neke žene po ranom otkrivanju bolesti odbijale lečenje i krenule nekim alternativnim putem, te nažalost, izgubile život", kaže ona za naš portal.

Uzrok tolike smrtnosti od raka dojke kod nas jeste definitivno kasno otkrivanje, ali i kasno javljanje lekaru, i zakasnelo lečenje, napominje predsednica ovog udruženja.

„Nešto je do nas, nešto do organizacije u zdravstvenom sistemu. Ne smemo zaboraviti da ranim otkrivanjem bolesti možemo skratiti vreme lečenja, izbeći neke agresivne terapije i nastaviti sasvim normalno sa životom uz stalne kontrole. Međutim, kada se pojave metastaze, to više nije u potpunosti izlečiva bolest ali nije kraj, to u današnjim uslovima i sa savremenim terapijama postaje bolest sa kojom se živi. Nauka je podlednjih godina toliko napredovala da se uvođenjem inovativnih lekova za lečenje karcinoma produžava život pacijantkinjama i poboljšava kvalitet života, dok kod onih kod kojih je karcinom otkriven u ranoj fazi, u velikom broju slučajeva dolazi i do potpunog izlečenja", kaže naša sagovornica i dodaje:

„Mi smo se prošle godine izborili da na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uvrste dve izuzetno važne i efikasne inovativne terapije, koje su o trošku fonda dostupne pacijentkinjama sa metastatskim rakom dojke kao i pacijentkinjama koje boluju od ranog karcinoma, a u visokom su riziku od relapsa bolesti. U poslednjih deset godina je došlo do izuzetnog napretka u istraživanjima, tako da za neke vrste podkarcinoma dojke za koje ranije nisu postojale adekvatne terapije, sada postoje Što se toga tiče, naše udruženje će se truditi da i one budu na listi kako bi i naše pacijentkinje imale mogućnost kvalitetnog lečenja inovativnim terapijama kao što to imaju pacijentkinje zemalja u okruženju", pojašnjava Bondžić.

Ona pojašnjava da je ženski centar "Milica" radeći na edukaciji žena o važnosti redovnih pregleda i samopregleda dojki, primetio da dosta žena ne zna kada koje preglede trebaju da urade , kome bi prvo trebalo da se jave ukoliko se promena primeti.. Takođe,prema njenim rečima, jedan od uzroka kasnog javljanja je strah. Mnoge žene izbegavajući preglede i priču o raku dojke misle da se on jednostavno njima neće ni dogoditi.

„Jako je bitno da žene prevaziđu strah od bolesti, da shvate da moraju imati vremena za sebe i da je zdravlje na prvom mestu, jer još jednom kažem, rak je izlečiva bolest ukoliko se otkrije na vreme, ali takođe i ako se otkrije u kasnoj fazi nije kraj, i tada može da se prevede u hroničnu bolest sa kojom se živi uz očuvanje kvaliteta života, ali je lečenje onda dugo i iziskuje veće troškove za sistem ali i za porodični budžet", ističe ona.

Činjenica je da redovni pregledi spašavaju živote a edukacija na tu temu je izuzetno važna.

„Ono što Srbiji definitivno fali jeste edukacija na temu zdravlja kroz obrazovanje. Mi u školskom sistemu nemamo predmet zdravstvene kulture, a toliko je važno jer kroz nju vi učite o važnosti očuvanja zdravlja i odnosu prema svom telu i svom životu. Na taj način se ljudi oslobađaju straha, stereotipa i predrasuda i shvataju da redovni odlazak na preventivni pregled i kad ti ništa ne fali nije hir već normalna stvar i deo svakodnevnog života odgovornih ljudi", podvlači ona.

Ženski centar "Milica"pokrenuo je kampanju "Pregledaj se meni za ljubav", uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije i podršku Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kampanja je inspirisana pobedničkom idejom konkursa Young Lions Srbija, iza koje stoje Nevena Petrović i Nikola Mijailović iz kreativne agencije McCann Beograd.

"Kampanja ističe značaj podrške koju ženama pružaju njihovi najbliži i kroz jednostavnu, a efektnu rečenicu, šalje univerzalnu poruku majkama, bakama, partnerkama, sestrama da su važne i da treba da brinu o sebi", kaže za EURACTIV predsednica ženskog centra "Milica" i nastavlja:

"Rak je bolest koja može da se dogodi svakome, a izbegavanje pregleda i razgovora o njemu, ne čini da on nestane. Odvojite 10 minuta svakog meseca i uradite samopregled dojki. Odvojite 10 minuta godišnje i uradite ultrazvučni pregled, a posle 40. godine dodajte i obavezni mamografski pregled na svake 2 godine. Uradite to sebe radi kao i zarad svoje dece i porodice. Uradite to za ljubav, onih koji su vam uvek na prvom mestu", kaže Vesna Bondžić.

Ovo udruženje je pokrenulo veći broj kampanja promovišući važnost preventivnih pregleda. Aktivno rade na zastupanju prava pacijentkinja i pružaju podršku svima onima kojima je neophodna pomoć u suočavanju i borbi sa rakom dojke i rakom grlića materice.

Udruženje Ženski centar „ Milica" u saradnji sa stručnjacima iz oblasti onkologije, članovima Stručnog veća ovog udruženja, kreiralo je vodič kroz lečenje pacijentkinje sa rakom dojke - „Moj asistent" Vodič je izuzetno koristan novoobolelim ženama da lakše pređu težak put od dijagnostike do lečenja.

„Moj asistent" je velika pomoć i lekarima koji nemaju dovoljno vremena da odgovore na mnogobrojna pitanja i odlično je prihvaćen kako od pacijenata tako i od struke i već je podeljen odeljenjima onkologije u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Bondžić je istakla da su pacijentkinje uglavnom neinformisane i da više od 30% njih nije upoznato sa pravima tokom lečenja. Takođe je kvalitet života onkoloških pacijentkinja lošiji tokom i posle lečenja. Njih 36% je moralo da napusti bolovanje jer nije moglo finansijski da izdrži sa 65% plate koju je primalo tokom bolovanja.

Zato je Ženski centar Milica uz podršku Udruženja pravnika SUPRAM, i Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva, pokrenulo Inicijativu za izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju u oblasti prava na naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad osiguranika. Zatraženo je 100% plaćeno bolovanje tokom lečenja.

Izvor: Ženski centar Milica

Ove godine otvoren je i Nacionalni centar za podršku obolelim od raka dojke i grlića materice, u prostorijama Doma zdravlja Stari grad na Topličinom Vencu u Beogradu.

Pružanje iskustvene pomoći i podrške moguće je i putem besplatne telefonske linije 0800 40 40 i lično u Nacionalnom centru. Podršku pružaju edukovane konsultatorke, žene koje su završile svoje lečenje i edukaciju iz oblasti onkologije od strane stručnjaka, članova UMOS-a.

Na zaštiti osetljivih podataka pacijentkinja ženski centar je radio sa advokatskom kancelarijom specijaliziranom za tu vrstu delatnosti, tako da će centar biti pod njenim mentorstvom sve vreme trajanja edukacija.

(EURACTIV.rs)