Smatra se da polovina od ukupnog broja pušača umre od bolesti uzrokovanih konzumacijom duvana. Četvrtina ukupnog broja pušača umre u nekim srednjim godinama života, uz prosečan gubitak od 10 do 15 ili više godina života.
Svake godine, 31. maja, obeležava se Svetski dan bez duvanskog dima kako bi se podigla svest javnosti o štetnim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama pušenja i pojačali napori koji bi rezultirali smanjenjem korišćenja duvanskih proizvoda i u krajnjem cilju prestankom pušenja.
Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" zajedno sa Klinikom za pulmologiju KCS obeležiće ovaj dan konferencijom na kojoj će biti reči o rizicima vezanim za upotrebu duvana.
Prema rečima doktorke Ane Jovićević, epidemiološkinje Instituta za onkologiju i radiologiju KCS i zamenice predsednika Društva Srbije za borbu protiv raka, na konferenciji će biti predstavljena nedavna istraživanja koja se odnose na broj pušača u Srbiji, o štetnosti duvanskog dima i duvanskih proizvoda, rizicima obolevanja od bolesti koje su povezane sa upotrebom duvanskih proizvoda, kao i o inicijativi zabrane pušenja u zatvorenom prostoru.
Svake godine kod oko 7 hiljada stanovnika u Srbiji se dijagnostifikuje rak pluća, dok godišnje od ove bolesti umre oko 5 hiljada pacijenata.
"Mi smo nažalost među vodećim zemljama u Evropi po crnoj statistici. Na drugom smo mestu i po obolevanju i po smrtnosti od raka pluća. Međutim, upotreba duvana se ne sme povezivati samo sa rizikom obolevanja od raka pluća. Upotreba duvana uzrokuje razvoj čitavog niza drugih bolesti. Gotovo da nema dela tela koji ne može oboleti od neke maligne bolesti kao posledice konzumiranja duvanskih proizvoda. Tu su maligniteti usne šupljine, ždrela, grla, mokraćne bešike, bubrega, debelog creva, pankreasa, želudca, grlića materice i mnogi drugi..", kaže za EURACTIV dr Jovićević.
Prema njenim mrečima, osim malignih, pušenje i pasivno izlaganje duvanskom dimu, utiče i na razvoj drugih bolesti, pre svega kardio-vaskularnih. Smatra se da čak trećinu slučajeva infarkta izazove upotreba duvanskih proizvoda. Takođe, pušenje izaziva veliki broj moždanih udara. Tu su i hronična opstruktivna bolest pluća, dijabetes, bolesti oka, oboljenja krvnih sudova...Veliki je procenat i onih koji zbog posledica pušenja i izlaganja duvanskom dimu ostanu invalidi, zbog različitih hroničnih bolesti.
Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani i svi objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili obuhvaćeni 2010. godine, kada je Srbija dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, očekuje se da u praksi zaživi do kraja ove godine.
Nacrt zakona za sada predviđa i zabranu pušenja na stadionima, autobuskim stajalištima, što predstavlja i zabranu na otvorenom, sve isto će važiti i za elektronske cigarete, te nakon što prođe javnu raspravu, Vladu i Skupštinu, on može biti usvojen. Kako poručuju iz Ministarstva zdravlja, u cilju zaštite stanovništva, neće biti ustupaka.
"Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi gde je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Upravo zbog toga, Ministrastvo zdravlja je formiralo Radnu grupu za izmenu ovog zakona i nadam se da će u što kraćem roku proći procedure i stupiti na snagu", kaže doktorka.
Kako ističe, duvanska industrija je, u skladu sa promenom trendova, donošenjem raznih zabrana u mnogim zemljama , targetirajući svođenje duvanskog dima i korišćenja duvanskih proizvoda na minimum u narednoj deceniji, kreirala mnoge zagrevane duvanske proizvode na bazi duvana koji su predstavljani kao manje štetni. Još uvek nije dokazano koliko su i u kojoj meri štetni, ali predstavljaju veliku opasnost jer privlače mlade kojima je to prvi korak ka trajnoj upotrebi duvanskih proizvoda.
"Odluka da li ćemo biti pušači ili ne je jedna od najbitnijih odluka u našem životu" kaže dr Jovićević.
Njena poruka na današnji dan je: 100% bez duvana jer i pasivno izlaganje duvanskom dimu ima velike neželjene efekte na zdravlje.
(EURACTIV. rs)