Zdravlje

DA LI ĆE NOVI ZAKON POVEĆATI BROJ TRANSPLANTACIJA? Vlada usvojila Predlog zakona o presađivanju organa

Autor Milena Antonijević

U Kliničkom centru Srbije urađene su dve transplantacije srca, a 37 građana čeka na poziv. U Kliničkom centru Vojvodine urađeno je sedam kadaveričnih i tri transplantacije bubrega od živog donora. Na listi čekanja je oko 300 ljudi.

Izvor: Youtube/printscreen/ZdravljeTV - Zvanični kanal


Srbija je na dnu evropske lestvice po broju transplantacija.

Vlada je usvojila Predlog novog zakona o transplantaciji organa, i sada je on u skupštinskoj proceduri.

Organi se mogu uzeti, radi presađivanja, samo ako se ta osoba nije izjasnila protiv darivanja, usmeno ili pismeno. Pisana izjava o tome biće u registru Uprave za biomedicinu. U slučaju moždane smrti, ukoliko nema pisane izjave o protivljenju, pristanak za transplantaciju daje dete, supružnik, vanbračni partner ili roditelj umrlog lica.

"Neophodna nam je pomoć, kao i malo empatije među ljudima, kako bi shvatili značaj programa. Svi moramo da budemo svesni da je osam puta veća šansa da vam zatreba organ nego da postanete donor", kaže za RTS dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu UKCS-a.

Doc. dr Vladimir Manojlović, koordinator tima za transplantaciju Kliničkog centra Vojvodine, ističe da je neophodna bolja informisanost ljudi, svih građana Srbije, da bi, ako dođu u situaciju da donose takvu odluku, znali šta ih čeka.

"Možda, kada bi ljudi bili pripremljeni na takvo pitanje, verovatno bi bilo i više pozitivnih odgovora", pojašnjava on.

Prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS-a kaže da odgovor na pitanje da li će nam zakon pomoći, zavisi od nas samih.

"Zakon ne može mnogo promeniti, mi moramo da radimo, i moramo da budemo svesni da je to jedna standardna medicinska procedura koja spašava ljudske živote", dodaje on.

U ovom trenutku na novi bubreg, jetru, srce, pluća, rožnjače u Srbiji čeka više od 2.000 ljudi. Na listi čekanja ima i odraslih i dece.

(EURACTIV.rs)