Zdravlje

EURACTIV ISTRAŽUJE - ZAŠTO JE SMRTNOST OD RAKA VISOKA NA BALKANU? Doktor Mijalković o putu onkoloških pacijenata

Autor Milena Antonijević

Srbija je na samom vrhu zemalja Evrope po smrtnosti od raka. Doktor Nenad Mijalković, šef Dnevne bolnice digestivne onkologije UKCS u razgovoru za EURACTIV govorio je o putu pacijenata u Srbiji ali i putu kojim ide srpska onkologija.

Izvor: EURACTIV/Milena Antonijević

Prema njegovim rečima, mnogo pacijenata se izgubi na tom putu. Mnogi od njih najpre se javljaju hirurgu, umesto onkologu koji bi odredio put lečenja, nije lako doći do skrining programa, ali je veliki problem i činjenica da Srbi ne vode dovoljno računa o svom zdravlju.

„Mnogi pacijenti se prvo jave hirurgu, što svakako nije dobro. Mnogi se ne prikažu na konzilijumu ili se prikažu kasno i to je ozbiljan problem. Postoje problemi u sistemu ali i naš narod greši na tom putu. Kad se razboli, prvo se seti poznanika i prijatelja a to je obično hirurg. Jer njih je mnogo, onkologa je malo. Jako je bitno da se pacijenti jave onkologu koji će nacrtati put lečenja i onda će prikazivanje tog pacijenta biti mnogo bolje“, podvlači stručnjak.

Govoreći o problemima u onkologiji na konferenciji o “zaboravljenim bolestima Srbije”, dr Mijalković je rekao da je najvažnije da se unapredi kako put pacijenata, tako i rad konzilijuma, jer oni funkcionišu više po principu komisije.

Takođe, on ističe da u Srbiji postoji određeni broj lekova koji fond odobrava i koje lekari prepisuju, a ima i drugih lekova, koji lako mogu biti dostupni a o kojima se ne govori dovoljno.

Kada su u pitanju skrining pregledi, konkretno kolonoskopija, doktor Mijalković kaže da pacijentima nije lako da do njih dođu u državnim ustanovama jer tu prednost imaju oni koji već imaju neke simptome i indikovani su za ovaj pregled. Organizovani sistem skrininga ne postoji i jako je teško i skupo to uspostaviti, tvrdi EURACTIV sagovornik.

„To je veoma velik i skup posao a čak i kad se organizuje, efekat toga je vidljiv za deset godina. Stalno apelujem, ljudi morate sami da mislite o svom telu. Kad napunite 50 godina, zakažite kolonoskopiju pa čekajte i šest meseci, stavite se na listu, dok nemate tegobe i simptome jer nažalost kad se pojave simptomi, bolest je već uznapredovala u najčešćem broju slučajeva. Morate sami da mislite o tome. Češka je organizovala taj skrining, mi nažalost nismo još uvek u mogućnosti. Ni u mnogim razvijenijim zemljama nisu uspeli da sprovedu ovaj program ali treba težiti ka tome“, kaže doktor.

KAKO UNAPREDITI ONKOLOGIJU U SRBIJI?

Prema njegovim rečima, ključna pitanja su organizacija onkološke službe i kako unaprediti onkološki servis. Od edukacije ljudi, boljeg funkcionisanja konzilijuma, povezivanja sa vodećim evropskim i svetskim ekspertima. U digitalnoj eri u kojoj živimo to nije teško.
Srpski put ka Evropi je bolja onkološka edukacija, smatra Mijalković.

„To je najbrži način, edukacija u najvećim onkološkim centrima, uz pomoć i države ili možda fondova EU. Tim mladim ljudima treba obezbediti vrhunsko obrazovanje a po povratku im dati najviše funkcije. To je Turska uradila, edukovali su kadrove u Americi, država je to podržala a oni su se vratili i unapredili sistem. Na taj način bismo mogli da napredujemo za jedno pet godina i da stignemo nivo bar srednje razvijenih evropskih zemalja“, nastavlja stručnjak.

Klinički centar Srbije dobio je novu dnevnu bolnicu za primanje terapije posle dvadeset godina, dodaje on.

„Sjajna ideja je izgradnja novog instituta za onkologiju o kome govori ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ali do tada treba raditi na edukaciji mladih kadrova pa kad se vrate, da imamo i novu zgradu i vrhunski obrazovani kadar jer jedno bez drugog ne može. Ja lično nisam zadovoljan sa nivoom onkologije, polazim od svoje službe, jer sve to može da bude mnogo bolje“, smatra šef Dnevne bolnice digestivne onkologije.

DA LI JE SRBIJA NA AUTOPUTU ILI KALDRMI?

Sve ovo će biti teme velike međunarodne konferencije Asocijacije digestivne onkologije Srbije, na kojoj je učešće potvrdila NVO Digestiv Cancers Europe. Konferencija će biti održana 12.maja i na njoj će učestvovati mnogi renomirani specijalisti iz ove oblasti.

„Uključili smo sve specijalnosti, od medikalnih onkologa, preko hirurga i radiologa, radioterapeuta, molekularnih biologa... Svi oni koji učestvuju u lečenju digestivnih tumora na ovom prostoru će biti na tom sastanku“, najavljuje Mijalković.

Tema konferencije je kako smaniti mortalitet od karcinoma na Balkanu.

„Itekako aktuelna jer je na Balkanu smrtnost od raka najveća. Zašto je najveća? Pokušaćemo da odgovorimo i napravimo smernice kako da je smanjimo. Ovo je odlična šansa da iskoristimo iskustva Hravtske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske.”

Učešće je potvrdila direktorka Digestive Cancers Europe, nevladine organizacije koja obuhvata sva udruženja pacijenata iz Evrope. Ona se bavi prevencijom i putem pacijenata.

„Ovo je vrlo ozbiljna organizacija koja pacijentima pomaže na putu lečenja od digestivnih kancera. Govoriće se o tom putu pacijenata na Balkanu i da li se on razlikuje od puta onkoloških pacijenata u Evropi. Da li je Srbija na autoputu ili je kod nas još uvek kaldrma?“, pojašnjava doktor Mijalković.

(EURACTIV.rs)