Zdravlje

BESPLATNA KONTRACEPCIJA U ITALIJI: Kako će odluka uticati na natalitet?

Autor Milena Antonijević

Oralna kontracepcija bi uskoro mogla postati besplatna u Italiji. Nasuprot tome, pronatalna udruženja tvrde da bi vlada umesto toga trebalo da uloži sredstva u podršku porodici jer se zemlja suočava sa padom nataliteta.

Izvor: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Komisija za cene i nadoknadu (CPR) Italijanske agencije za lekove (Aifa) odobrila je odluku da oralna kontracepcija bude besplatna za žene svih starosnih grupa. Potpunu implementaciju potrvdiće Upravni odbor Aife.

„Procenjeni trošak za državu je oko 140 miliona evra godišnje, ali ovo je važna odluka, koja će povećati broj korisnica ovih lekova koje su do sada, možda, smatrale da je cena ovih kontraceptiva previsoka i zato ih nisu koristile", rekla je predsedavajuća Aifinog CPR-a, Đovana Skrokaro.

Kontraceptivne pilule
Izvor: Screenshot

Međutim, nekoliko udruženja za rađanje istaklo je da besplatna oralna kontracepcija ide u suprotnom smeru od plana za podsticanje nataliteta koji je predstavila konzervativna vlada premijerke Đorđe Meloni.

Italija je 2022. zabeležila manji broj rođenih nego umrlih, pošto je stopa nataliteta pala na istorijski minimum od 393.000.

„Upotrebljena sredstva mogla su da se opredele za ublažavanje uslova života porodica dece sa invaliditetom. Njima su potrebni veoma skupi lekovi koji se ne daju besplatno", rekao je lider udruženja „Dan porodice" Masimo Gandolfini.

Dok je italijanski pokret roditelja, Moige, izneo isto mišljenje i rekao da Aifa „diskriminiše one koji imaju decu", neprofitno udruženje Pro Vita & Famiglia (Pro Life & Famili) nazvalo je besplatnu pilulu za kontrolu rađanja „ozbiljnom i opasnom ".

„Ne postoji ništa opasnije po zdravlje žena od trivijalizacije problema kao što su abortus, kontracepcija, pol i prostitucija", rekla je Marija Rejčel Ruju, članica upravnog odbora Pro Vita & Famiglia.

Pogrešno je gledati na pilulu kao na „rešenje za sve bolesti" i „pozivati mlade devojke da se bombarduju hormonima", dodala je Ruiu, ukazujući na „ozbiljne fizičke i psihološke nuspojave koje mogu dovesti do depresije pa i samoubistva."

Prema podacima Aife, trenutno u Italiji oko 2,5 miliona žena uzima kontraceptivne pilule. Ova procena ne uzima u obzir druge metode kontracepcije.

U najnovijem nacionalnom izveštaju ife o „Upotrebi lekova u Italiji", koji analizira podatke o farmaceutskim receptima za 2021. godinu, navodi se da Italija „nije zemlja sa dugom tradicijom planiranja trudnoće i da do danas, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, pokazuje najniži nivoi upotrebe savremene kontracepcije".

Međutim, od 2014. do 2021. došlo je do postepenog, ali stalnog povećanja upotrebe kontraceptivnih lekova. Poslednji izveštaj Istat o reproduktivnom zdravlju potvrđuje da oko 65% ženske populacije u Italiji koristi metode kontracepcije.

Oralna kontracepcija je već bila besplatna u nekoliko italijanskih regiona kao što su Pulja, Pijemont, Toskana, Emilija-Romanja i autonomna pokrajina Trento.

U Emiliji-Romanji, na primer, od januara 2018. godine, sve žene mlađe od 26 godina mogu besplatno da dobiju pilule nakon konsultacija sa lekarom i babicom porodičnog savetovališta.

Pored postepenog povećanja upotrebe metoda kontracepcije u regionu, Emilia-Romagna je takođe zabeležila smanjenje dobrovoljnih prekida trudnoće među mlađim od 26 godina.

Senatorka iz Fratelli d'Italia (ECR), Lavinia Mennuni, pozvala je Aifu da „napravi korak unazad" i umesto toga se fokusira na socijalne i zdravstvene prioritete kao što su natalitet i podrška porodice.

Menuni je takođe istakkla i da bi izbor trebalo da bude na kreatorima politike, odnosno na aktuelnoj vladi.

(EURACTIV.rs)