Tehnologija

KAKO TEHNOLOGIJA MENJA RATOVANJE? Presudna uloga evro-američkog partnerstva

Autor Milena Antonijević

Transatlantsko partnerstvo pokazalo je izuzetno jedinstvo pre ruske agresije na Ukrajinu, ali sa novom tehnologijom koja je ključna za globalnu borbu za demokratiju, ubrzanje saradnje mora da podrži globalno demokratsko vođstvo.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Sva mišljenja u ovoj kolumni odražavaju stavove autora, a ne EURACTIV mreže

Autori teksta su Illi Bajraktari (predsednik i izvršni direktor Projekta specijalnih konkurentskih studija) i Eva Maidell (član Evropskog parlamenta i vodeći pregovarač o EU zakonu o čipovima i zakonu o veštačkoj inteligenciji).

Transatlantsko partnerstvo pokazalo je izuzetno jedinstvo pre ruske agresije na Ukrajinu, ali sa novom tehnologijom koja je ključna za globalnu borbu za demokratiju, ubrzanje saradnje mora da podrži globalno demokratsko vođstvo.

Francuski predsednik Emanuel Makron tvrdi da Evropa treba da teži sopstvenoj strateškoj autonomiji. Prema njegovim rečima, rezultat je jača Evropa koja doprinosi jačem zapadnom savezu demokratija.

Ipak, nedavni komentari predsednika Makrona o Tajvanu i transatlantskom savezu oslabili su oba, jer su stvorili pukotine u transatlantskim odnosima, šaljući poruku ostatku sveta o nejedinstvu, ohrabrujući pritom autokrate.

Sada je vreme za obnovu našeg partnerstva, a osnova bi trebalo da bude tehnološka saradnja.

Rat u Ukrajini je razmatran kao „prvi umreženi rat“. Tehnološke mogućnosti, od sajber, do bespilotnih letelica i telekomunikacija u niskoj orbiti, transformišu ratovanje.

Kompanije iz privatnog sektora pružaju novu podršku, uključujući mrežno povezivanje, sajber bezbednost, katalogizaciju kršenja ljudskih prava, zaštitu zvaničnih podataka u oblaku i obezbeđivanje kontinuiranog pristupa onlajn obrazovanju i državnim uslugama.

Rat u Ukrajini je pokazao šta tehnologija može da učini da podrži i odbrani demokratiju i suverenitet jedne nacije. Ipak, može biti podjednako moćan u jačanju autokrata. Ne možemo potceniti opasnost od prepuštanja tehnološkog vođstva autokratijama.

Kineski predsednik Si Đinping bio je izričit u pogledu svojih ciljeva da Kinu učini globalnim liderom u oblasti veštačke inteligencije i drugih kritičnih tehnologija. Kina je organizovana, ima razvijene strategije i ulaže resurse kako bi dominirala novim komandnim visinama globalne ekonomije.

Sijeva nedavna poseta Moskvi i njegovo „partnerstvo bez ograničenja“ sa Putinom trebalo bi da bude nepogrešiv signal izazova liderstva sa kojima se demokratije suočavaju.

Iako treba da vodimo računa o jedinstvenom transatlantskom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, on se još uvek nije manifestovao na drugim ekonomskim i političkim poljima.

Na primer, Savet za trgovinu i tehnologiju, suštinski kanal za saradnju, oživeo je važne razgovore preko Atlantika, ali tek treba da pronađe svoj puni kapacitet potreban za sadašnje vreme.

Sjedinjene Države, EU i drugi saveznici i partneri treba da se usredsrede, organizuju i vode u ovim tehnologijama.

Zatim je neophodno da uskladimo naše resurse i investicije kako bismo izgradili infrastrukturu, institucije i inovativne ekosisteme i podržali saradnju saveza u ovim tehnološkim sektorima.

To znači ulaganje u industrijsku snagu naših nacija da bi se obnovila neophodna sredstva za proizvodnju u ovim tehnološkim sektorima, prekvalifikacija naših ljudi za ekonomiju budućnosti, jačanje naših međuljudskih veza radi podsticanja intelektualne razmene između demokratskih društava, i izgradnju novih institucija saveza po potrebi da nam pomognu da produbimo našu tehnološku saradnju.

Na kraju, moramo da dekonflikujemo naše nacionalne pristupe regulaciji, ma koliko oni bili različiti u našim političkim sistemima, da bismo podržali alijansni pristup tehnologiji.

Trebalo bi da krenemo od osnove da možemo verovati jedni drugima u rešavanju praktičnih regulatornih razlika, i da ne dozvolimo da takve razlike sputavaju saradnju i inovacije.

Vrednosti koje nas ujedinjuju preko Atlantika trebalo bi da prevaziđu kratkoročne interese i da naše razlike učine trivijalnim. Dok nastavljamo da podržavamo Ukrajinu, takođe moramo da iskoristimo naše sadašnje jedinstvo, da gledamo u budućnost i da učvrstimo strateško usklađivanje na tehnologijama koje će oblikovati svet sutrašnjice.

(EURACTIV.rs)