Tehnologija

DA LI ĆE NAJMOĆNIJA RAKETA NA SVETU EKSPLODIRATI PRI LANSIRANJU? Ilon Mask se oglasio - biće uzbudljivo (VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Lansiranje rakete Starship, najmoćnije ikada, biće verovatno u ponedeljak. Ali mnogi se pitaju da li će se završiti eksplozijom, što je opcija koju Ilon Mask ne isključuje.

Izvor: YouTube/SpaceX

Kompanija SpaceX priprema se za prvo orbitalno lansiranje rakete Starship, najmoćnije ikada napravljene. Lansiranje bi, prema najavama, moglo da bude već u ponedeljak a vlasnik kompanije Ilon Mask ranije je izjavio da bi moglo da se završi eksplozijom.

Mask je u intervjuu koji je dao pre nekoliko nedelja rekao da Starship ima "50% šanse" za uspešno lansiranje, i nagovestio da bi raketa mogla da eksplodira u prvom pokušaju da uđe u orbitu.

FAA je prošle nedelje odobrila prvo lansiranje najmoćnije rakete ikada, i sigurno je da će svet taj pokušaj pratiti uživo i bez daha. Ali Mask ne isključuje mogućnost da se završi eksplozijom, baš kao i nekoliko prethodnih lansiranja Starship rakete.

Mala greška u hardveru ili softveru mogla bi da dovede do eksplozije, pa je Mask iskreno rekao da postoji šansa da Starship neće ni stići do orbite.

"Ne kažem da će ući u orbitu. Ima, mislim, nadam se, oko 50% šanse za ulazak u orbitu. Garantujemo da će biti uzbudljivo, neće biti dosadno", rekao je Mask.

SpaceX inače pravi još nekoliko Starship raketa i Mask naglašava da postoji šansa od oko 80% da će makar jedna od njih tokom ove godine ući u orbitu. Pre dve godine, započeta su probna lansiranja do šest milja u vazduh, i prve tri rakete eksplodirale su u letu. Četvrta je uspela da sleti i eksplodirala tek tada. Peti prototip je uspešno poleteo i prizemljio se.

Pogledajte kako je izgledalo jedno od lansiranja Starship rakete.

SpaceX Starship testiranje
Izvor: YouTube/SpaceX

(EURACTIV.rs)