Tehnologija

SASTANAK TEHNOLOŠKIH LIDERA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: Još uvek bez zakona u oblasti koju eksperti nazivaju opasnošću

Autor Tamara Milošević Grbić

Najpoznatiji tehnološki lideri će održati sastanak o razvoju veštačke inteligencije i zakonskim regulisanjem te oblasti.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Rukovodioci i zaposleni u sektoru razvoja veštačke inteligencije sastaće se da bi razgovarali o postavljanju standarda za korišćenje veštačke inteligencije ove nedelje.

Očekuje se da će predstavnici OpenAI, Microsoft, Google, Apple, Nvidia, Stabiliti AI, Hugging Face i Anthropic prisustvovati događaju, navodi Akios kao i da će grupa, koju je sazvala vrhunska investiciona kompanija SV Angel, razgovarati o tome kako najbolje nastaviti odgovorno razvoj AI.

Sastanak dolazi nedeljama nakon što je više istaknutih tehnoloških inovatora objavilo otvoreno pismo pozivajući OpenAI i druge kompanije da pauziraju razvoj na šest meseci kako bi se bezbednosni protokoli mogli razviti i primeniti.

Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovi rizici moći upravljati“, navodi se u pismu, pozivajući na privremenu pauzu.

Laboratorije za veštačku inteligenciju i nezavisni stručnjaci treba da iskoriste ovu pauzu da zajednički razviju i implementiraju skup zajedničkih bezbednosnih protokola za napredni dizajn i razvoj veštačke inteligencije koji su pod rigoroznom revizijom i nadgledanjem od strane nezavisnih spoljnih stručnjaka“, navodi se u pismu. „Paralelno, programeri veštačke inteligencije moraju da rade sa kreatorima politike kako bi dramatično ubrzali razvoj robusnih sistema upravljanja veštačkom inteligencijom.

U međuvremenu, američki zakonodavci su opširno komentarisali potrebu za regulacijom veštačke inteligencije, ali nijedan veći zakon nije usvojen.

Prijatelj mi je pokazao ChatGPT, a njegove mogućnosti su pomalo zastrašujuće“, rekla je senatorka Sintija Lumis za Foks njuz. „One su impresivne, ali potencijal za nestašluke i zloupotrebe je visok.

(EURACTIV.rs)