Tehnologija

NAJNIŽI PROFIT U POSLEDNJIH 14 GODINA: Kompanija Samsung Electronics najavila značajno smanjenje proizvodnje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kompanija Samsung Electronics saopštila je da smanjuje proizvodnju memorijskih čipova, jer je ostvarila najniži kvartalni profit u poslednjih 14 godina.

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Kompanija Samsung Electronics saopštila je da će "značajno smanjiti" proizvodnju čipova nakon objavljenih podataka o poslovanju u prethodnom kvartalu, koji su gori nego što se očekivalo.

Samsung Electronics je najveći svetski proizvođač elektronskih čipova i televizora, a ostvario je najmanji kvartalni profit za poslednjih 14 godina, javlja "Si-En-En".

Kvartalni operatativni profit opao je za 96 odsto, u svetlu opadanja globalnog tržišta poluprovodnika, i cene akcija Samsung Electronics porasle su za tri odsto. Investitori su pozdravili planove da se proizvodnja smanji kako bi se održala kontrola nad cenama.

Prema preliminarnim procenama kompanije iz Južne Koreje, u pitanju je najniži profit bilo kog kvartala u poslednjih 14 godina.

"Potražnja za memorijama je naglo opala, a u svetlu makroekonomske situacije i usporavanja kupovine, kupci prilagođavaju svoje inventare finansijskim uslovima", saopštila je kompanija.

"Smanjujemo proizvodnju memorijskih čipova u značajnom procentu, naročito po pitanju proizvoda čije je snabdevanje sigurno", piše u saopštenju.

Signal o smanjenju proizvodnje neobično je snažan za Samsung, ocenjuje "Si-En-En", jer je ranije najavljeno da će biti napravljena "mala prilagođavanja" kao što su pauze zarad održavanja linija proizvodnje, ali do sada nisu bile najavljivane obustave.

Kompanija nije otkrila za koliko će smanjiti proizvodnju.

Potražnja za tehnološkim uređajima je u opadanju usled porasta inflacije, pa se proizvođači smartfona i računara uzdržavaju od kupovina novih čipova, i umesto toga se oslanjaju na postojeći inventar. Cene čipova su pale i vrednosti postojećeg inventara su značajno umanjene.

Očekuje se da će Samsung Electronics krajem ovog meseca objaviti detaljan izveštaj o prihodima, podeljen po odeljenjima.

(EURACTIV.rs)