Tehnologija

DA LI ĆE AMERIKA POTPUNO ZABRANITI TIKTOK? Vlada uputila zahtev kompaniji, smatra je pretnjom po bezbednost

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Amerika bi mogla potpuno da zabrani TikTok, uz pomoć nedavno usvojenog Akta o restrikciji. Kompanija proglašena mogućom pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je moguću zabranu TikTok aplikacije na svojoj teritoriji, ukoliko ta kompanija ne bude bila prodata.

Kompanija za deljenje video sadržaja u vlasništvu je kineske korporacije "ByteDance", a više puta je optuživana za predstavljanje pretnje po nacionalnu bezbednost zbog prikupljanja podataka miliona korisnika.

Zvanični zahtev za promenu vlasništva, koji je prvi objavio "Vol strit žurnal", potvrdila je pres služba TikToka u izjavi za "Bi-Bi-Si".

"Nasilna prodaja ne bi promenila protok podataka niti pristup", kratko je saopšteno iz TikToka.

Bela kuća za sada nije komentarisala slučaj, ali godinama američki zvaničnici upozoravaju da podaci iz ove aplikacije mogu da završe u rukama kineskih vlasti.

Administracija predsednika SAD, Džoa Bajdena, želi da se "ByteDance" distancira od Kine i proda TikTok nekom drugom.

Komitet za strane investicije u Sjedinjenim Američkim Državama (CFIUS), koji nadgleda moguće pretnje po nacionalnu bezbednost, jednoglasno je preporučio da "ByteDance" proda TikTok. Iz te kompanije je potvrđeno da je CFIUS stupio u kontakt, i nisu demantovane informacije "Vol strit žurnala".

"Izveštaj u medijima je preteran, i nije jasno šta bi tačno u praksi značilo prodati kompaniju. Ako je cilj zaštita nacionalne bezbednosti, prodaja ne rešava problem. Promena vlasništva ne bi donela nove zabrane u protoku podataka ili pristupu. Najbolji način da se brige o nacionalnoj bezbednosti reše je da se podaci američkih korisnika i sistema zaštite transparentno i od strane Amerike", saopšteno je iz te kompanije.

Još je svojevremeni predsednik Amerike, Donald Tramp, 2020. pretio zabranom TikToka. Bajdenova administracija takođe ne gleda blagonaklono na ovu popularnu tehnološku platformu.

TikTok skladišti mnoštvo podataka korisnika, među kojima su biometrijski podaci i pristup lokaciji. Američke vlasti strahuju da bi do tih podataka mogle da dođu kineske vlasti. TikTok je, sa svoje strane, pokrenuo "Projekat Teksas", inicijativu da sve podatke koji potiču iz Amerike prebaci na njenu teritoriju. Ovaj plan još uvek nije realizovan, ali kompanija stoji pri odluci da ga sprovede.

Potez američkih vlasti stiže nedelju dana nakon što je objavljen Akt o restrikciji, novi zakon koji predsedniku Amerike omogućava da širom zemlje zabrani TikTok. Ministarstvo trgovine SAD tim aktom dobija pravo da kompanije povezane sa stranim zemljama proglasi pretnjama po nacionalnu bezbednost.

TikTok je zabranjen na telefonima državnih službenika u Americi, Kanadi i Evropskoj uniji. Iduće nedelje će izvršni direktor TikToka, Šu Zi Ču, svedočiti pred američkim Kongresom.

(EURACTIV.rs)