Tehnologija

ŠTA SVE MOŽE NOVI CHAT GPT-4? Moćniji od prethodne verzije, odgovara i na slike, ali još uvek nije dostupan svima

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šta sve može novi Chat GPT-4? Obrađuje četiri puta više reči, odgovara i na upite sa fotografija, ali kompanija OpenAI upozorava - "moguće je da halucinira".

Izvor: EPA-EFE/WU HAO

Nakon ogromne popularnosti koju je za manje od pola godine stekao ChatGPT chatbot, kompanija OpenAI izbacila je najnoviju verziju pod nazivom GPT-4.

Milioni ljudi koristili su ChatGPT otkad je lansiran u novembru prošle godine, a nova verzija ima nekoliko unapređenja.

Iako stručnjaci upozoravaju na potencijalne negativne strane chatbot servisa zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, njihova popularnost je ogromna, a GPT-4 je pokušaj da se funkcionalnost višestruko unapredi.

Šta sve može GPT-4?

Sada će vam GPT-4 odgovarati i na poslate fotografije, ne više samo na tekstualne upite. Primera radi, imate nekoliko sastojaka kod kuće, fotografišete ih i pošaljete kroz chatbot. Odgovoriće vam receptom za jelo koje možete da napravite od tih sastojaka.

Nova verzija procesuira i do 25.000 reči, što je oko četiri puta više od prethodne. Ukoliko mu date tri različita rasporeda ili kalendara, predložiće više termina u kojima te tri osobe mogu da se sastanu.

Za početak će GPT-4 biti dostupan samo pretplatnicima na ChatGPT Plus, koji plaćaju 20 dolara mesečno za pristup premijum servisu.

"Radi, ali halucinira"

Iz kompanije OpenAI saopštili su da su šest meseci usavršavali bezbednosna svojstva za GPT-4, i da je veštačka inteligencija trenirana uz pomoć ljudskih povratnih informacija. Ipak, i dalje su mogući pogrešni odgovori.

"I dalje nije u potpunosti pouzdan, i nije isključeno da će 'halucinirati' kao ChatGPT", saopšteno je iz kompanije. "Haluciniranje" je termin koji se koristi za fenomen kod veštačke inteligencije, ukoliko se dogodi da izmisli činjenice ili donosi pogrešne zaključke.

(EURACTIV.rs)