Tehnologija

VEZA MAJKROSOFTA I OPENAI-A POD "BUDNIM OKOM" EVROPSKE KOMISIJE: Šta je sporno u investiciji od više milijardi dolara?

Više milijardi dolara vredna Majkrosoftova investicija u firmu za veštačku inteligenciju OpenAI mogla bi da se suoči sa detaljnom istragom o spajanju u Evropskoj uniji, nagovestili su zvaničnici EU u utorak.

Izvor: YouTube/The Verge/Screenshot

Evropska komisija, koja je izvršni organ EU, saopštila je da počinje istragu o konkurenciji koja se bavi tržištima virtuelnih svetova i generativne veštačke inteligencije.

U okviru svoje procene, komisija je saopštila da želi da razume koliko su ova tržišta trenutno konkurentna i da stekne uvid u to kako zakon o konkurenciji može pomoći ovim oblastima.

Evropska komisija je takođe rekla da "posmatra neke od sporazuma koji su sklopljeni između velikih igrača na digitalnom tržištu i programera i provajdera koji se bave veštačkom inteligencijom" i izdvojila povezivanje Majkrosofta i OpenAI-a kao poseban dogovor koji će proučavati.

"Evropska komisija proverava da li bi Majkrosoftovo ulaganje u OpenAI moglo biti revidirano u skladu sa Uredbom o spajanju koju je donela Evropska unija", navodi se u saopštenju komisije u utorak.

Komisija je saopštila da je poslala zahteve za informacijama na adrese "nekoliko velikih digitalnih igrača" i da takođe traži mišljenja zainteresovanih strana, koje imaju rok da dostave odgovore do 11. marta.

"Virtuelni svetovi i generativna veštačka inteligencija se brzo razvijaju. Od suštinske je važnosti da ova nova tržišta ostanu konkurentna i da ništa ne stoji na putu rasta kompanija i pružanja najboljih i najinovativnijih proizvoda potrošačima", rekla je u utorak Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju.

Majkrosoft je uložio milijarde dolara u OpenAI, firmu koja stoji iza popularnog četbota ChatGPT. Kompanija je integrisala neku od OpenAI tehnologija u svoje Office, Bing i Windows proizvode i obezbeđuje OpenAI sa sopstvenim Azure alatima za računarstvo u "klaudu”.

Tehnološki gigant sa sedištem u Redmondu, Vašington, prvi put je investirao u OpenAI 2019. godine, dajući milijardu dolara u gotovini.

Još investicija u OpenAI

Kompanija je potom dospela na naslovne strane prošle godine, kada je navodno uložila dodatnih 10 milijardi dolara u OpenAI, dok je njena ukupna dosadašnja investicija navodno porasla na 13 milijardi dolara.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vesti o reviziji EU dolaze nakon što je britanska Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) u decembru objavila da pokreće početnu reviziju Majkrosoftovih investicija. Federalna trgovinska komisija SAD takođe navodno procenjuje vezu, navodi Blumberg njuz.

CMA je saopštila da procenjuje da li je Majkrosoftov udeo u veštačkoj inteligenciji stvorio "relevantnu situaciju spajanja", navodeći "određeni broj razvoja u upravljanju OpenAI, od kojih su neki uključivali Majkrosoft" kao primarni izvor zabrinutosti.

Ranije ove godine, OpenAI se suočio sa periodom nemira kada je njegov izvršni direktor Sem Altman šokantnim potezom izbačen iz odbora. U dramatičnom preokretu događaja, bivši izvršni direktor Tvitch-a Emet Šir nakratko je preuzeo najvišu poziciju, pre nego što je smenjen i zamenjen Altmanom, dok je odbor prepravljen.

Kao deo tog osvežavanja, Majkrosoft je dodao svog posmatrača da sedi u odboru, što je dovelo do zabrinutosti da kompanija možda vrši kontrolu nad OpenAI. Sa svoje strane, Majkrosoft je nastojao da naglasi da je njegov imenovani posmatrač odbora, koji je nedavno imenovan kao Dee Templeton, član bez prava glasa.

U vreme objave CMA, Majkrosoft je saopštio da ni na koji način ne poseduje vlasnički kapital u OpenAI, dok je OpenAI saoptio da je ostao nezavisan i da posluje konkurentno.

"Njihov posmatrač odbora bez prava glasa ne daje im upravljačka ovlašćenja ili kontrolu nad operacijama OpenAI-a", rekao je portparol OpenAI za CNBC putem mejla u decembru.

Majkrosoft ne poseduje ništa u OpenAI-u

"Iako detalji našeg sporazuma ostaju poverljivi, važno je napomenuti da Majkrosoft ne poseduje nijedan deo OpenAI-a i da jednostavno ima pravo na udeo u raspodeli dobiti", rekao je Frenk Šo, direktor za komunikacije Majkrosofta, u decembarskom saopštenju.

U središtu zabrinutosti je blisko partnerstvo Majkrosofta i ulaganje u OpenAI, što daje američkom titanu pristup jednom od najnaprednijih programera alata veštačke inteligencije danas. OpenAI-jev GPT-4 model može da podnese tekstove od 25.000 reči — veliki korak u odnosu na postojeće ograničenje za ChatGPT od 4.096 znakova.

Akademici su rekli da je GPT-4 pokazao performanse na nivou čoveka na različitim akademskim ispitima, dok su neki istraživači i tehnolozi veštačke inteligencije spekulisali da bi GPT-4 mogao biti blizak veštačkoj opštoj inteligenciji, ili AGI, koji bi trebalo da bude pametan ili pametniji od ljudi.

(JA/EURACTIV.rs)