Tehnologija

SVET BRUJI O TVITOVIMA ILONA MASKA: Javno vređao zaposlenog sa posebnim potrebama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ilon Mask se izvinio zbog vređanja zaposlenog koji ima posebne potrebe. Haraldur Torlifsen, direktor i aktivista, nakon toga saopštio da više ne radi u Tviteru.

Izvor: EPA-EFE/Carina Johansen

Milijarder Ilon Mask izvinio se javno zaposlenom u Tviteru, kojem se podsmevao zbog posebnih potreba. javlja "Si-En-En".

Haraldur Torlifson, direktor senior u Tviteru koji živi na Islandu, ranije je Masku na toj društvenoj mreži postavio pitanje - "da li sam ja i dalje zaposlen u ovoj kompaniji"? Torlifson, koji ima mišićnu distrofiju i više od 20 godina je u kolicima, napisao je da mu je devet dana ranije onemogućen pristup računaru, što se poklopilo sa otpuštanjem oko 200 zaposlenih.

Izvor: YouTube/Awwwards

"Vaš HR ne može da mi potvrdi da li sam i dalje zaposlen ili ne", napisao je on u tvitu upućenom Masku.

"Šta ti radiš", pitao je Mask i od Torlifsona dobio spisak zadataka za koje je zadužen.

"Daj slike, ili se nije desilo", napisao je najpre Mask, a onda je dodao da Torlifson "zapravo ne radi ništa, već kao izgovor navodi da ima posebnu potrebu zbog koje ne može da kuca na tastaturi, a kuca na Tviteru".

Torlifson, kojeg su Ujedinjene nacije i predsednik Islanda hvalili zbog postavljanja više od 1.000 rampi za kolica širom Rejkjavika, potom mu je detaljno odgovorio.

"Ne mogu da obavljam ručni posao, u ovom slučaju kucanje ili držanje miša, tokom dužih vremenskih perioda, a da to ne izazove grčeve u mojim šakama. Ali, mogu da pišem sat ili dva. Ranije u Tviteru nisam imao problem, jer sam bio direktor senior i moj posao je bio da pomažem timovima da napreduju i savetujem ih na strateškom i taktičkom nivou", napisao je on.

Mask se potom izvinio.

"Želim da se izvinim Haliju zbog pogrešnog razumevanja njegove situacije. Bilo je zasnovano na stvarima koje su mi rečene, a koje nisu bile tačne, ili su u nekim slučajevima bile tačne, ali ne i značajne", napisao je Mask i dodao da je razgovarao video pozivom sa Haraldurom i da on razmatra da ostane u kompaniji.

Ali, Torlifson je na kraju potvrdio da više ne radi u Tviteru.

"To je OK, dešava se. Obično se ljudima kaže, ali to je izgleda sada na Tviteru opciono. Sledeći korak je da otkrijem da li će mi Tviter platiti ono što mi, po ugovoru, duguje", napisao je on.

(EURACTIV.rs)