Tehnologija

MEDIJSKI GIGANT TUŽI OSNIVAČA CHATGPT-A: Zbog njih gube prihod i za to bi trebalo da plate "milijarde dolara" odštete?

Američka novinska kompanija Njujork tajms tuži kompaniju OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, zbog tvrdnji da su njena autorska prava prekršena zbog obuke sistema.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U tužbi, Njujork tajms osim kompanije OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, takođe se navodi i Majkrosoft kao tuženi. Navodi se da bi kompanije trebalo da plate "milijarde dolara" odštete.

ChatGPT i drugi modeli slični njemu "uče" analizirajući ogromnu količinu podataka koji se često dobijaju na mreži.

U tužbi se tvrdi da su "milioni" članaka koje je objavio Njujork tajms korišćeni bez njihove dozvole da bi ChatGPT "napunili” informacijama, i tvrdi se da se alatka sada takmiči sa medijima kao pouzdan izvor informacija.

Navodi se da će na pitanje o aktuelnim događajima ChatGPT ponekad generisati "doslovne izvode" iz članaka Njujork tajmsa, kojima se ne može pristupiti bez plaćanja pretplate.

Prema tužbi, to znači da čitaoci mogu da dobiju sadržaj Njujork tajmsa bez plaćanja - što znači da kompanija gubi prihod od pretplate, kao i klikove na oglašavanje od ljudi koji posećuju sajt.

Takođe se u tužbi navodi primer pretraživača Bing – koji ima neke funkcije koje pokreće ChatGPT – a koji proizvodi rezultate preuzete sa sajta u vlasništvu Njujork tajmsa, bez povezivanja sa člankom ili uključivanja referentnih veza koje koristi za generisanje prihoda.

Majkrosoft je uložio više od deset milijardi dolara u OpenAI.

Već postojeći problemi za osnivača ChatGPT-a

Tužba, podneta u sredu federalnom sudu na Menhetnu, otkriva da se Njujork tajms bezuspešno obratio Majkrosoftu i OpenAI-u u aprilu da traži "prijateljsko rešenje" u vezi sa svojim autorskim pravima.

Ova tužba dešava se mesec dana nakon perioda haosa u OpenAI-u gde je suosnivač i izvršni direktor Sem Altman otpušten - a zatim ponovo zaposlen – u toku nekoliko dana.

Njegovo otpuštanje šokiralo je insajdere u industriji i dovelo do toga da osoblje zapreti masovnim ostavkama ukoliko ne bude vraćen na posao.

Ali, pored internih problema, firma se sada suočava sa više tužbi podnetih 2023.

U septembru je sličan slučaj kršenja autorskih prava pokrenula grupa američkih autora, uključujući romanopisca Igre prestola Džordža RR Martina i Džona Grišama.

To je usledilo nakon sudske tužbe koju je pokrenula komičarka Sara Silverman u julu, kao i otvorenog pisma koje su istog meseca potpisali autori Margaret Atvud i Filip Pulman u kojem se pozivaju kompanije za veštačku inteligenciju da im nadoknade štetu za korišćenje njihovog rada.

OpenAI se takođe suočava sa tužbom zajedno sa Majkrosoftom – i sajtom za programiranje GitHub – od grupe stručnjaka za računarstvo koji tvrde da je njihov kod korišćen bez njihove dozvole za obuku veštačke inteligencije koja se zove Copilot.

Osim ovih postupaka, podignuto je mnogo tužbi protiv razvojnih timova takozvane generativne veštačke inteligencije - to jest, veštačke inteligencije koja može stvarati medije na osnovu tekstualnih upita. U januaru su umetnici podneli tužbe protiv generatora teksta u sliku Stability AI i Midjourney, tvrdeći da ovi sistemi funkcionišu isključivo putem obuke na zaštićenim umetničkim delima.

Nijedna od ovih tužbi još nije rešena.

(JA/EURACTIV.rs)